CE ARE ÎN COMUN JAFUL BANCOREX-ULUI CU DEVALIZAREA BĂNCII DE ECONOMII ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Devalizarea Băncii de Economii din Republica Moldova nu a fost o premieră, așa ceva s-a întâmplat și în România – autoritățile române nu au recuperat nici în prezent creditele acordate de Bancorex. Bancorex reprezintă simbolul devalizării celei mai mari bănci din România comunistă. Puțini basarabeni știu că Banca Română pentru Comerț Exterior – Bancorex – a fost înființată în anul 1968 și că prin această instituție bancară ea se derulau operațiunile comerciale externe ale României iar, în decursul existenței sale, au fost rulați peste 245 de miliarde de dolari.

Revoluția română a prins Bancorex cu rezerve de un miliard de dolari. După 1990, bogăția în valută a statului român a început să se evapore. O parte din rezervele financiare au fost folosite pentru importuri care trebuiau să satisfacă nevoia de consum a populației, altă parte a fost folosită pentru a susține inițiativa privată și să ajute cu credite populația și firmele la început de drum. Rețeta de creditare a fost simplă, de asta, unii au luat credite bancare de la Bancorex, dar nu le-au mai întors înapoi. Ei au prosperat iar banca a falimentat – asta este toată povestea. Partea proastă e că banii statului român nu au mai fost recuperați niciodată. De aici.

Povestea falimentării Bancorex seamănă cu devalizarea Băncii de Economii. Ca și în cazul Bancorex, banii statului au fost folosiți pentru îmbogățirea unora. Au fost mai multe cazuri în care creditele obținute de la Banca de Economii nu au mai fost întoarse. Strigător la cer îmi pare cazul în care președintele Băncii de Economii, Viorel Țopa, a acordat în anul 2000 un credit în sumă de un milion de dolari către SA Air Moldova International pe un termen de doi ani.

Câți dintre întreprinzătorii moldoveni au putut accesa vreodată credite în valoare de un milion de dolari? Și atenție, SA Air Moldova Internațional nu trebuie confundată cu compania de stat Air Moldova!

Proprietarul  societății pe acțiuni Air Moldova Internațional, Victor Țopa, a putut accesa acest credit. În perioada în care a accesat acești bani Victor Țopa era directorul Administrației de Stat al Aviației Civile, mai apoi, din aprilie 2001 până în decembrie 2001, a deținut funcția de Ministru al Transporturilor și Comunicațiilor al Republicii Moldova în Cabinetul Tarlev. Afacerea căpușării companiei de stat Air Moldova a ajuns la urechile președintelui Vladimir Voronin care a decis demiterea lui și a celui care a acordat uriașul credit – Viorel Țopa.

În România, la mai bine de 15 ani de la închiderea oficială a Băncii de Comerţ Exterior, devalizarea băncii a rămas o necunoscută fără vinovaţi. Cei care au luat credite şi nu le-au mai returnat au ajuns pe locuri fruntaşe în ierarhia celor mai bogaţi oameni ai României, cei care au dat aceste credite ocupă funcţii importante în sistemul bancar românesc sau au propriile afaceri.

Între Prut și Nistru s-a dorit ca povestea falimentării Băncii de Economii să aibă același final ca al Bancorex-ului – o necunoscută fără vinovați. Nu a fost să fie!

În octombrie 2011, Judecătoria Chișinău, sectorul Buiucani, l-a condamnat pe Victor Ţopa la 10 ani de detenţie. Dar, la începutul lunii octombrie 2011, Ţopa a părăsit Republica Moldova, fiind dat în urmărire generală. De aici.

La 11 noiembrie 2011 a fost emisă o hotârâre de judecată și la adresa lui Viorel Țopa, căruia i se incriminează săvărșirea infracțiunii de delapidare în proporții deosebit de grave. De aici.

Am remarcat că avocatul lui Viorel Țopa, fostul director al Băncii de Economii, a fost Andrei Năstase, actualmente lider al blocului electoral ACUM. Probabil, bătălia politică în care s-a implicat Andrei Năstase ține și de închiderea urmăririi penale a celor doi – se dorește ca devalizarea Băncii de Economii să nu aibă vinovați.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole