Ce are de câștigat Moldova din realegerea lui Barack Obama?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Americanii își aleg președintele mai repede ca noi. Dar cât de mult contează pentru noi că a rămas Barack Obama în fotoliul de la Casa Albă, sau dacă era Mit Romney. Moldovenii pe cine au susținut?

Conform relațiilor din ultimii patru ani dintre SUA și Moldova, Obama ar fi fost preferatul atât al guvernului, cât și al cetățenilor simpli (rezultatele diferitor sondaje pe internet/facebook). Moldova se pare că are o mai bună experiență cu liderii democrați de la Casa Albă, decât cu republicanii, cel puțin în ultima perioadă.

Politica externă a lui Obama este una pacifistă și deschisă spre negociere. Asta ar constitui un plus în derularea rezolvării conflictului transnistrian. Pe când politica externă a lui Romney era îndreptată spre Rusia, clasificând-o drept amenințarea geopolitică numărul unu. Iar Moldova ar fi fost prinsă între ciocan și nicovală.

4 ani cu Obama

Relațiile moldo-americane au avut o ascensiune frumoasă în ultimii patru ani (implicit felul cum ambasadorul Asif J. Chaudry (2008-2011) a gestionat aflarea sa aici). Schimburile culturale, politice și economice au crescut comparativ (lucru observat și din înmulțirea companiilor de Work&Travel).

Social/Cultural

Rata de refuz a vizei a scăzut până la 34,7%.

Continuare pe BLOGUVERN

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii