Ce ar putea face România și Republica Moldova în contextul crizei din Ucraina, se pot oare recăpăta teritoriile pierdute?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pamflet politic (fragment din operă)

Pre scriptum. Nu vreau să aprind iarăși spiritele în polemici adînci, sînt doar niște gînduri adunate și nu le citiți dacă părerile altora nu vă plac.

Criza din Ucraina nu se termină aici și nu se va termina azi. Este o criză politică foarte profundă cu adînci rădăcini istorice. De fapt populația din Est a fost mereu deosebita ca gîndire și ca aspirații față de cea din vestul Ucrainei.

Această caracteristică era una care ținea cît de cît echilibrul în această țară gigant din regiune. Conducerea trebuia să fie mereu prudentă cum ajunge mesajul politic la populație astfel ca să nu supere nici pe cei din est nici pe cei din vest. Dar lucrurile nu puteau să stea mult în acest echilibru instabil deoarece o forță politică regională a început să capete tot mai multă influență, da este Uniunea Europeană. Au început să fie atrase activ statele noi în direcția Uniunii, Georgia Moldova, Ucraina. Însă nu totul a mers foarte bine și neted, iată că au apărut unele neînțelegeri.

Nu voi încerca să afirm foarte ferm că este mîna Rusiei sau a lui Putin cum s-ar grăbi să o facă mulți. Însă populația trebuia informată despre tot ceea ce înseamnă această apropiere de UE, anume această dezinformare sau slabă informare este folosită de forțele care se împotrivesc direcției anunțate de conducere. Așa s-a întîmplat și în Moldova, conducerea singură a luat decizia fără a mai negocia cu poporul sau a a scoate la referendum întrebarea.

O parte din populație este nemulțumită, în Ucraina este chiar mai palpabil fenomenul decît la noi, mai ales regiunile estice și sudice. Nu ai ce face, și nu poți să omori toți oamenii care nu sînt de acord, nu poți să-i lipsești de drepturi sau să le închizi gura, oamenii trebuiau informați ca atare. Avem ceea ce avem în regiune, se pare că statele mari au hotărît să joace dur, păcat este că joacă ei pe terenul nostru.

În Ucraina este iminent un război civil, nu doresc acest lucru dar trebuie să analizăm această posibilitate. Ce ar putea să facă România (și Moldova) în acest context. Ar trebui în primul rînd să se gîndească la interesele poporului, la interesele strategice. Cu siguranță trăim momente unice în istorie, iar acum ca niciodată apare șansa de a pune în discuție anumite nedreptăți istorice care s-au petrecut în timpul lui Stalin. Consider că dacă se va juca bine și deștept mai ales din partea Bucureștiului (și un pic a Chișinăului) s-ar putea pune întrebarea de a revizui acele rapturi teritoriale care au fost făcute în vara 1940. Există regiuni istorice și acum locuite de români în nemijlocita apropiere de granițele actuale ale României, mai ales regiuni precum Herța. Puteți considera toate astea doar niște gînduri nefondate dar anume pe timp de crize politice profunde se pot revizui asemenea întrebări și dacă există voință politică putem trece și dincolo de discursurile patetice despre unitatea națională.

Ce este azi Republica Moldova? Este doar o mică parte din Basarabia întreagă, din teritoriile care au fost luate. Ce am fi noi cu toate teritoriile istorice împreunate? așa cu un Cernăuți, cu Cetatea Albă cu Ismail, Chilia etc., am fi un adevărat colț de rai. Nu doresc nici unei țări să-i fie luate părți din teritoriu, dar hai să ne gîndim, la 1940 cînd au fost secerate acele teritorii oare nu era o tragedie? Oare a întrebat cineva dace e democratic? A consultat cineva populația de acolo? Nu vreau să mă adîncesc în această tematică să nu fiu învinuit că profit de criza unui stat, dar cînd s-a profitat de România în 1940 nu și-au făcut mari griji.

De fapt lasă politicienii să decidă, ei sunt mari patrioți probabil și vor face bine.

Sfîrșit de pamflet.

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole