CE A ÎNVĂȚAT ALEXANDRU JIZDAN DIN PROTESTUL DIASPOREI ROMÂNEȘTI ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Aproximativ 440 de persoane au necesitat îngrijiri după mitingul diasporei românești care a avut loc pe 10 august la București. 65 de persoane au fost transportate la spital, printre aceștia au fost și 9 jandarmi. Jandarmeria română a intervenit în forță atunci când mai multe grupuri de protestatari au vrut să forțeze gardul de protecție din fața Guvernului României. Potrivit unor estimări provizorii la protestul din 10 august de la București au participat între 25 și 35 de mii de persoane.

Probabil, vulnerabilitățile acestui protest au fost monitorizate de către factorii de decizie din cadrul Ministerului de Interne al Republicii Moldova. În urma acestui protest echipa ministrului Jizdan ar trebui să observe mecanismele prin care o manifestare pașnică se transformă într-una violentă și modul de intervenție pentru dispersarea cetățenilor agresivi. Voi aminti că, binomul opoziției  extraparlamentare, Andrei Năstase/Maia Sandu sunt organizatorii unui miting al diasporei moldovene la Chișinău, pe data de 26 august.

Andrei Năstase și-a exprimat nemulțumirea față de modalitatea brutală în care au intervenit autoritățile statului român pentru administrarea mitingului din 10 august. „Intervenția instituțiilor statului împotriva românilor pașnici, civilizați, veniți în Piața Victoriei din București de pretutindeni, din Diasporă și de Acasă, a fost nu doar disproporționată, ci și total nejustificată și irațională. A fost de fapt o execuție publică a democrației, de către o guvernare profund antieuropeană. Iar pentru asemenea crime demisia e insuficientă într-un stat european”, a scris pe rețelele de socializare liderul opoziției moldovene. De aici.

Totodată, el i-a îndemnat pe cetățenii moldoveni din diasporă să participe la mitingul antiguvernamental de la Chișinău, anunțat pentru 26 august. „Fac apel la mobilizare maximă. E de datoria noastră să ne apărăm țara în mod pașnic și civilizat. Programul nostru e simplu: abrogarea legilor votului mixt; abrogarea amnistiei fiscale; anchetarea si recuperarea miliardului furat; validarea mandatului primarului ales al Chișinăului”, a mai scris Andrei Năstase.

Apelul la mobilizare maximă făcut de liderul opoziției moldovene, Andrei Năstase, prin care cere moldovenilor aflați în diaspora să își apere țara în mod pașnic și civilizat intră în contradicție cu dorințele lui Vasile Năstase, un alt lider al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. «Un protest fierbinte la București, pe care mi-l doresc și la Chișinău pe 26 august!!!», a scris Vasile Năstase, pe Facebook. Își doresc organizatorii protestului din 26 august de la Chișinău să provoace autoritățile moldovene la acțiuni mai dure asupra protestatarilor ?

Evident că da.

Miza acțiunii politice din 26 august este descreditarea puterii politice de la Chișinău prin crearea unei imagini cât mai proaste Partidului Democrat din Moldova aflat la conducerea coaliției guvernamentale. Binomul politic Andrei Năstase/Maia Sandu au încercat, și au reușit, să suspende ajutorul macroeconomic destinat Republicii Moldova, beneficiind de suportul politic al Partidului Popular European, partid transnațional, ei au reușit aproape să convingă că în Republica Moldova e o dictatură și că nu există libertatea cuvântului.

Este dreptul opoziției extra-parlamentare moldovene de a își alege modul și formele de comportament prin care vor cuceri, sau nu, simpatia electoratului. Nu sunt eu cel care dă sfaturi. Constat doar că, strategia pe care o aplică opoziția extra-parlamentară moldoveană, una constantă, este simplă – menținerea  stării de mobilizare electorală pînă în februarie 2019 când vor avea loc alegerile parlamentare. Drept rezultat asistăm la radicalizarea simpatizanților lui Năstase și Maia Sandu – o enormă amenințare la adresa democrației și a pluripartidismului. Radicalizarea simpatizanților unui partid este prima formă de apariție a fascismului. De aici.

Radicalizareapolitică nu aduce nimic bun cu ea. România a fost/este o țară stabilă. România are obligația să rămână așa pentru că de stabilitatea economică și politică a statului român, țară aflată la frontierea Uniunii Europene, depinde stabilitatea Europei de Est. Împreună, puterea și opoziția politică pot gestiona această criză. Am încredere în România.

Am înceredere mai puțină în politicianul Andrei Năstase. Acesta este motivul pentru care îmi permit să-i amintesc că legea cu privire la desfășurarea întrunirilor publice, adoptată în 2008,  a instituit regimul liberal și responsabil al protestelor. În lege este prevăzută obligativitatea pentru organizatorii de a fi răspunzători pentru chemările, directe ori indirecte, la violențe și etichetări personalizate. Tot organizatorii, adică Andrei Năstase/Maia Sandu, sunt cei care au obligația de a lua măsurile necesare pentru a izola acțiunile unor idioți utili ori intențiile unor profitori violenți.

De asemenea, îmi permit să le amintesc celor care participă la mitinguri de protest că își asumă participarea la acțiuni în care există riscul de a mirosi gaze lacrimogene ori să ia niște bastoane pe spinare, așa cum se întâmplă la multe meciuri de fotbal în galeriile londoneze.

Din momentul în care a primit ordinul de evacuare al protestatarilor din locul de desfășurare al unui miting, Piața Marii Adunări Naționale, de exemplu, Poliția va trece la executarea acestui ordin. Voi aminti că, din 2010, Poliția moldoveană a beneficiat de programele Uniunii Europene prin care și-a dezvoltat capacitațile și profesionalismul în administrarea protestelor violente ori mai puțin violente. Gazele lacrimogene și loviturile de baston sunt mijloace și metode neletale, legale, în activitatea forțelor de Poliție, pentru asigurarea ordinei publice.

FOTO – Vlad Ursulean, București, 10 august 2018

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole