CCA, „corectitudinea politică” şi corectitudinea în politică

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

CCA a interzis difuzarea unui post de televiziune pentru că ar difuza punctul de vedere al Federaţiei Ruse. În acelaşi timp, în media moldovenească sunt difuzate spoturi video în care basarabenii care se opun agendei promovate de actualul Guvern drept nişte „retrograzi”, „sălbatici” şi „habotnici”. Cine compromite cel mai mult „imaginea” cetăţenilor noştri?

În acelaşi timp, o bună parte a presei difuzează informaţii eronate despre Acordul de Asociere, fără niciun fel de sancţiuni. Primul caz, pentru CCA se incadrează în categoria de „propagandă”, în timp ce al doilea caz – în categoria de „informare”. Se invocă, în special, modul în care este reflectată situaţia din Ucraina – însă se trece cu vederea faptul că presa de la Chişinău relatează despre conflictele din statul vecin în același stil, doar că în favoarea unei singure părţi aflate în conflict. A văzut cineva la posturile TV din Moldova vreo opinie care ar reprezenta viziunea separatiştilor?

Desigur, spaţiul informaţional al Republicii Moldova trebuie apărat, pornind de la interesele vitale şi valorile societăţii basarabene. Însă aici e vorba mai curând de corectitudine şi imparţialitate. În ansamblu, presa din ţara noastră reprezintă, în cea mai mare parte, agenda externă şi execută comenzi venite din exterior.  E un lucru care a devenit evident deja. Însă, din momentul în care CCA se declară „arbitru”, sancţiunile trebuie să meargă în ambele direcţii, indiferent de viziunile partidelor aflate la guvernare.

Or, la noi instituţiile publice, alături de mass-media, în ultima vreme, au devenit organe de partid, care realizează programele partidelor. Partidele sunt instrumentele prin care oligarhia exercită controlul politic, oligarhia beneficiază de „acoperişul” cluburilor politice europene – aici cercul se închide.

Cel mai periculos lucru este precedentul, pentru că permite utilizarea unor practici considerate „valabile” în alte contexte. Să ne mai gândim la faptul că, mai devreme sau mai târziu, raporturile de forţe se vor schimba şi atunci o astfel de practică va fi aplicată în direcţia opusă. Cine este corect astăzi, va suferi de incorectitudinea altora. Nu în zadar, în popor mai circulă zicala – „cine sapă groapa altuia, va cădea singur în ea”. Respectaţi şi veţi fi respectat.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole