CC nu a „trecut testul” pentru că șmecheria a fost dată pe față.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Curtea Constituțională (CC) iar nu a „trecut testul” și asta pentru că decizia de azi a dat peste cap planurile cuiva. La sesizarea deputatului Sergiu Sîrbu privind examinarea constituţionalităţii hotărîrilor Parlamentului referitoare la numirea şi revocarea Procurorului General, „CC a declarat neconstituţională Hotărârea Parlamentului nr. 104 din 3 mai 2013 cu privire la abrogarea Hotărârii nr. 81 din 18 aprilie 2013 privind numirea în funcţia de Procuror General. Totodată, Curtea a recunoscut constituţională Hotărârea Parlamentului nr. 81 din 18 aprilie 2013 privind numirea în funcţia de Procuror General.” 

Ne-am convins repetat, că legile votate la 3 mai de către PLDM și PCRM au meritat criticile, iar faptul că Președintele Timofti le-a promulgat în doi timpi și trei mișcă vorbește despre faptul că … așa a adorit cineva.

Ce mi se pare foarte interesant este că „ […] Curtea a reţinut că Hotărârea privind numirea în funcţie a Procurorului General se adoptă cu majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi. Potrivit stenogramei, la şedinţa Parlamentului s-a înregistrat prezenţa a 95 deputaţi. În acest context, majoritatea deputaţilor prezenţi a constituit 48 de deputaţi. Astfel, chiar şi în eventualitatea anulării a două voturi din cele 51, ar rezulta 49 de voturi pro, ceea ce reprezintă mai mult decât majoritatea deputaţilor prezenţi, necesară pentru adoptarea hotărârii…”

Așa se întîmplă atunci cînd ești aburit de dorința de a te răzbuna și nu-ți chibzuești pașii. Și, mă întreb dacă deputații PLDM, PCRM și Timofti nu au știut că un Procuror General poate fi numit în funcție cu majoritatea celor prezenți și nu cu cel puțin 51 de voturi. Ori, au știut, dar au ales varianta că poate va trece neobservat. Și, aici îmi aduc aminte de vorba unui consătean: „Hai davai, poati s-a prini”. Păi, iată că nu „s-o prinit” și mai pui că Timofti se plînge europenilor că CC se comportă ca un actor politic.

Șmecheria care a stat la baza abrogării Legii cu privire la numirea Procurorului General a fost dată peste cap. Inițial, PLDM a votat pentru acesta, plus alte legi, fiindcă asta a fost înțelegerea cu PD ca aceștia să susțină candidatura lui Filat la funcția de Prim-ministru. Iar, după ce Curtea a decis că Filat nu mai poate candida la funcția de Premier, PLDM abrogă toate aceste legi la 3 mai cu sprijinul comuniștilor.

 

Cam asta.                                                                                                                                                                                                                                                       blog: vieru.eu

imagine: www.9am.ro

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii