CC a declarat neconstituţională demiterea lui Moldovanu, Şalaru şi Cebanu. Timofti mai are o bilă neagră.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Curtea Constituţională a pronunţat hotărârea privind examinarea constituţionalităţii unor prevederi referitoare la atribuţiile Guvernului demisionar şi ale Prim-ministrului interimar.

Audiind argumentele părţilor, Curtea a reţinut că statutul Prim-ministrului interimar este diferit de cel al Prim-ministrului titular. Curtea a constatat că Prim-ministrul interimar are un statut provizoriu, prin instituirea interimatului urmărindu-se asigurarea continuităţii exercitării atribuţiilor Prim-ministrului, care, în virtutea caracterului lor special, nu permit intermitenţe. Pentru exercitarea funcţiei de Prim-ministru el însă nu are mandatul Parlamentului şi nu parcurge procedurile numirii în funcţie inerente unui Prim-ministru titular. Astfel, dispoziţiile constituţionale enunţate exclud egalarea mandatului de Prim-ministru cu interimatul acestei funcţii, prin care se asigură continuitatea exercitării atribuţiilor Prim-ministrului, dar nu se pune începutul unui mandat deplin de Prim-ministru.”

În acest context, CC a recunoscut parţial constituţional articolul 71 (atribuţiile Guvernului demisionar) din Legea cu privire la Guvern, în redacţia Legii nr. 107 din 3 mai 2013, cu excepţia unor norme care au fost declarate neconstituţionale. De asemenea, Curtea a declarat neconstituţional articolul 271 (atribuţiile Prim-ministrului interimar) din aceeaşi Lege, în redacţia Legii nr. 110 din 3 mai 2013.

Totodată, Curtea a declarat neconstituţionale Decretele Preşedintelui Timofti şi a Hotărârii Guvernului ce prevedeau demiterea din funcţie a vicepremierului Moldovanu, ministrului transporturilor Şalaru, dar şi a şefului Molsilva, Ion Cebanu.

Acum se vor găsi mulţi care vor spune că „CC nu a trecut testul”, dar observaţi Vă rog care a fost scopul iniţial cînd la 3 Mai 2013 au fost votate aceste legi. Răzbunarea nu este cea mai bună soluţie de a învinge şi de a aduce la normal o situaţie ca aceasta. Mă întreb de ce  Timofti a semnat Decretul demiterii din funcţie a celor trei liberali? Ori, Preşedintele nu este un jurist profesionist, ori face jocul cuiva? Aşa dar, după cum am scris în postarea precedentă, Timofti ar putea să se mai aleagă cu încă o bilă neagră, lucru ce s-a şi întîmplat. Integritatea acestuia deja lasă de dorit şi este clar ca bună ziua că este Preşedintele doar a cuiva şi nu al întreg poporului.

Cei trei liberali demişi vor fi restabiliţi în funcţie, iar Hotărârea CC este definitivă şi nu poate fi supusă nici unei căi de atac.

Cam asta.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii