Cazul de spionaj. Trompetele Kremlinului au intrat în stare de isterie

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La 17 martie curent, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale de comun cu ofiţerii de informaţii şi securitate au reţinut în flagrant delict pe fostul deputat Iurie Bolbocanu, în momentul transmiterii unor informații de interes național unui reprezentant al serviciului special străin, care activează sub acoperire diplomatică.

Din comunicatul Procuraturii Generale, aflam ca măsurile efectuate de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale în cooperare cu Serviciul de Informaţii şi Securitate au fost precedate de o investigație complexă, în cadrul unei cauze penale intentate pe semnele constituente ale infracțiunilor prevăzute de art. 337 și art. 338 a Codului Penal al R. Moldova – ,,Trădare de patrie” și ,,Spionaj”.

Apoi presa a comunicat ca este vorba de spionaj in favoarea serviciilor speciale ruse, si ofiterul Alexandr Grudin, ajutorul atașatului militar rus, care se bucura de imunitate diplomatica.

Din start trebuie sa mentinam ca este primul caz de punere sub invinuire  a unui cetatean moldovean pe aceste articole din Codul Penal, si cu implicarea servicilor speciale ruse.
In presa din Moldova, s-a scris anterior ca Rusia are o retea vasta de spioni in RM, dar niciodata nu a fost  nimeni arestat si pus sub invinuire.

De fapt, Republica Moldova a fost permanent expusa actiunilor de spionaj ale Rusiei inca de la declararea independentei (27 august 1991). La putin timp dupa acest important eveniment, rusii au orchestrat un razboi civil (1992) si au reusit sa rupa ilegal Transnistria de Republica Moldova, mentinand in autoproclamata republica separatista Armata a XIV-a, in ciuda promisiunilor de retragere a acesteia.

Merita citate citeva articole cu nume si factologie la tema, publicate de Vlad Cubreacov pe blogul sau,

http://www.ziaristionline.ro/2014/03/27/spionajul-rusesc-din-balcani-concentrat-la-iasi-chisinau-si-tiraspol-nume-si-date-despre-activitatea-svr-fsb-si-gru-in-spatiul-romanesc-romania-si-republica-moldova-cu-transnistria/

https://cubreacov.wordpress.com/2014/03/26/spionajul-rusesc-pentru-balcani-transferat-de-la-sofia-la-chisinau-iii/.

Sa mai scris cu diferite ocazii ca regiunea transnistreana ar fi o baza puternica a servicilor secrete ruse si spionajului rusesc.
http://www.basarabeni.ro/stiri/editoriale/nicolae-negru-transnistria-ca-centru-de-spionaj-rusesc-1009/

Sigur ca in privinta domnului Iurie Bolboceanu functioneaza prevederea constitutionala a prezumtiei nevinovatiei, si urmeaza ca in cadrul procedurilor judiciare sa-i fie demonstrata vina sau nevinovatia.

Insa este de remarcat ca imediat dupa arestarea lui Bolboceanu au sarit imediat cu critici dure si atacuri sub centura la adresa SIS si a PG, citiva indivizi activi in spatiul public cum ar fi Petcov, Petrenco si Tulbure.

Aceste personaje scandaloase, incearca sa ironizeze, sa ia in bascalie, sa induca in fata opiniei publice ca de fapt alte sunt scopurile, si ca arestarea lui Bolboceanu ar fi o greseala.
Oare de ce se isterizeaza trompetele Kremlinului atit de mult?
De ce nu asteapta sentinta pe dosar, ca sa se vada adevarul?

Deranjeaza ca serviciile moldovenesti, in sfirsit au inceput sa prinda spioni rusi si sa-i dea pe mina justitiei?

Comentarii