Câţi bărbaţi de stat mai are Republica Moldova?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu un veac în urmă, la 27 septembrie,  a închis ochii, pentru totdeauna, cel mai longeviv monarh român, Carol I, care a depăşit şi anii de domnie ai lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

O privire retrospectivă a evoluţiei, în fruntea României, a regelui Carol I, este şi o invitaţie la compararea arenei politice de azi, atât cea de la Bucureşti, cât şi cea de la Chişinău, cu aceea tipică statalităţii româneşti,  între anii 1866 – 1914.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova bat la uşile votanţilor de rând, încă derutaţi de furtuna geopolitică din Ucraina, de emisarii Kremlinului, aroganţi şi ameninţători, de diferenţa dintre discursurile celor care acum ocupă scaunele din forul legislativ de lângă Bîc şi viaţa de zi cu zi a europenilor moldoveni, cei care nu au plecat la muncă nici în Rusia, nici în Uniunea Europeană.

Reîntregirea naţională a devenit o sintagmă ocolită până şi de cei care şi-o doresc cu adevărat, asta pentru că nu vor să piardă încrederea adepţilor stagnării.

Tot pe loc, pe loc, să răsără busuioc.

Ce diferenţiază pe simpatizanţii diferitelor partide parlamentare sau ale formaţiunilor care aspiră la un loc în legislativul republican, măcar pentru liderul imberb, rusofon şi teuton, care se vrea fala şi mândria noilor imperiali?

Culoarea partidului.

Şi unele promisiuni.

În dialogul purtat cu istoricul Ciprian Plăiaşu, redat în înregistrarea video inserată mai jos, junele conaţional afirma, pe bună dreptate:

“Carol I reprezenta un etalon. Un etalon de sobrietate, de modestie.”

Aş dori să ştiu câţi asemenea bărbaţi de stat, modeşti, sobri, cu dragoste de ţară, mai identificaţi acum la Chişinău?

Dragoste de ţară, nu de propriul viitor, de boieri vremelnici, în estul mioritic, pe unde se mai perindă limuzinele imperialilor lipsiţi de scrupule, dar cu Twitter.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole