Cât ne-ar costa victoria lui Dodon?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Foto: allmoldova.md

Blogul lui Andrei Fornea

Nu, nu-i dau nici o şansă lui Dodon, poate doar teoretice. Totuşi, pornind de la premiza că avem un electorat naiv care crede în programele electorale mai mult decât în Dumnezeu, dezamagindu-se profund că reforme radicale promise nu figurează nici măcar pe foaie, atunci lucrurile devin imprevizibile. Comuniştii au avut în Chişinău cea mai bună campanie iar preţul ei este cu mult mai mare decât ceea ce a declarat PCRM la CEC (mai ales că îl aduc pe Benassy la Chişinău). Electoratul comunist este mai beton decât al lui Ghimpu, asta ar însemna 35-40% care votează garantat PCRM. La ultimele alegeri parlamentare comuniştii au obţinut 40,19% din voturile chişinăuienilor o cifră care sperie electoratul democrat.

Consecinţele victoriei comuniştilor în Chişinău
Victoria lui Dodon va scădea în primul rând popularitatea Partidului Liberal. Dorin Chirtoacă, care în preajma alegerilor a cunoscut o influenţă impresionantă în sondaje, ar putea fi eliminat subtil de pe scena politică după un scenariu construit chiar de colegii alianţei sau poate chiar de Vlad Filat, contracandidatul nr.1 pe segmentul democrat. Chirtoacă este un adevărat lider şi nu-l pot vedea în postura de ministru, deputat sau un alt simplu subltern „de rang înalt”. Dar astea sunt chestii politice care vizează strategiile partidelor. Acesta este ultimul tren pe care-l mai poate prinde Voronin, însă dacă-l prinde riscăm să ne pomenim în cea mai adâncă criză politică din urmatorii 4 ani care ar putea relansa comuniştii la alegerile anticipate din 2012 şi de ce nu, din 2016. Da, par absurdităţi, însă nu ştiu cu exactitate pe cine va alege electoratul lui Plohotniuc. Am fost siguri că şi referendumul va trece dar ne-am trezit cu prima palmă pe faţă. O putem primi şi pe a doua pe fundalul divergenţelor apărute între partidele democratice.

Eşti prea deştept ca să ignori. Votează Dorin Chirtoacă!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii