Cât este de reală o coaliție PCRM-PD-PLDM?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cât de posibilă ar fi o alianță PCRM-PLDM-PD? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să luăm în considerație existența a cel puțin două instituții, care ar face imposibilă oricare altă combinație: Curtea Constituțională și Președinția.

Deocamdată, președintele Republicii Moldova are dreptul exclusiv la desemnarea figurii prim-ministrului. Mandatul acestuia expiră în martie 2016, iar mecanisme reale legale sau politice de demitere nu există. În noua configurație din legislativul de la Chișinău, Nicolae Timofti va fi un Jocker al lui Filat și Plahotniuc.

În același timp, Curtea Constituțională va continua să ducă aceeași politică de vegherea asupra “parcursului european” al țării, reducând la zero orice tentativă a unei alte majorități parlamentare de a schimba regulile de joc în defavoarea PD și PLDM. Aici e al doilea jocker al celor aflați azi la guvernare.

Dacă în parlamentul trecut unica problemă era alegerea președintelui țării, astăzi lucrurile sut ceva mai complicate. Partidele ajunse în parlament vor fi puse direct în fața necesității de a alcătui un nou guvern. Astfel, comuniștii vor avea în față două opțiuni: fie participarea la guvernare, fie boicotarea alegerii noului guvern și provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Ideal ar fi, ca aceste alegeri să aibă loc în anul 2016, când expiră mandatul actualului șef al statului. De altfel,  noi alegeri nu ar putea schimba esențial raportul de forțe. În cazul unui astfel de scenariu, țara ar intra într-o nouă criză politică timp de un an, exact așa cum s-a întâmplat în perioada dintre 2009 și 2010.

Să luăm în considerație și evenimentele din 6-7 aprilie, care au influențat participarea masivă alegătorilor și victoria componentelor fostei AIE. Ce ar putea determina, de această dată, schimbarea radicală a opțiunii electoratului până în 2016?

E un subiect profund de meditație pentru liderii PCRM, de comportamentul căruia depinde, în cea mai mare parte, modul în care va fi guvernată țara până în 2019 sau 2020.

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole