CÂT DE POPULIST ESTE PREȘEDINTELE DODON ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În urmă cu doi ani, în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale, Igor Dodon a făcut o serie de promisiuni care, au ținut, sau nu, de atribuțiile funcției de președinte al statului moldovean. La vremea respectivă jurnaliștii moldoveni au selectat cele mai importante promisiuni făcute de Igor Dodon în cadrul dezbaterilor electorale televizate, dar și în cadrul unor interviuri pe care le-a acordat în campania electorală.

Consider că o aducere aminte a acestora este necesară. Iată zece din cele mai importante obligații asumate de el și comentariile referitoare la îndeplinirea lor:

1.Referendum pentru anularea legislației referitoare la recuperarea  miliardului. Președintele moldovean, chiar dacă are dreptul la inițiativă legislativă, nu a reușit să promoveze o lege care ar fi anulat-o pe cea adoptată. Un referendum consultativ la aceată temă nu a fost inițiat. Minus 1.

2.Deschiderea pieței ruse pentru produsele agricole moldovenești. Vizitele efectuate de președintele moldovean la Moscova nu au reușit să deblocheze, în totalitate, relațiile economice dintre Federația Rusă și Republica Moldova. În ultimii doi ani nu a avut loc nici o ședință interguvernamentală comună pentru a discuta aceste aceste aspecte.  Minus 2.

3.Promisiunea de tragere la răspundere a celor care s-au aflat la guvernare în Republica Moldova :”Vor sări din ei surcele. Și din judecători, procurori, și din toți acei care au fost la guvernare”. Nu am auzit nimic despre îndeplinirea acestui obiectiv asumat în public de către Igor Dodon. Minus 3.

4.Anularea examenelor de bacalaureat. Potrivit lui Dodon examenul ar fi trebuit să fie opțional, iar admiterea în instituțiile de învățământ superior ar trebui să se facă în urma unor examene. Nici în acest domeniu președintele nu a fost consecvent. Minus 4.

5.Interzicerea, prin lege, a unionismului sub toate formele sale. Interdicția ar fi trebuit să vizeze partide politice, organizații obștești acțiuni și propagandă. Apelurile la lichidarea statalității moldovene ar fi trebuit sancționate. La fel, Igor Dodon a promis că nu va admite ca persoanele care ocupă funcții de conducere în statul moldovean să aibă cetățenie dublă. Nu am văzut ca instituția prezidențială să aibă inițiative în acest sens. Minus 5.

6.Președintele Dodon a promis că va obține garanții internaționale pentru neutralitatea statului moldovean. Ați auzit ceva despre așa ceva? Minus 6.

7.A promis inițierea unui referendum referitor la vectorul de politică externă al statului moldovean și revenirea la comerțul asimetric cu statele membre ale Uniunii Europene. Nu am auzit nimic despre inițierea unui asemenea referendum. Minus 7.

8.Potrivit legislației moldovene, preşedintele este obligat să renunţe la calitatea de membru de partid. Igor Dodon a îndeplinit această promisiune – Zinaida Greceanâi a fost aleasă în funcția de preşedinte al Partidului Socialiştilor. Plus 1.

9.Președintele Igor Dodon a declarat că va avea un parteneriat strâns cu Biserica Ortodoxă și proteja ortodoxia. Constat o existența acestui parteneriat. Plus 2.

10.Va respinge noul Cod al Audiovizualului care stipulează interzicerea propagandei ruse pe teritoriul Republicii Moldova. A îndeplinit această promisiune iar președintele a fost suspendat. Plus 3.

Din cele zece promisiuni electorale făcute, președintele Dodon a îndeplinit doar trei. Scorul este în defavoarea președintelui. Simpatizanții socialiști ai președintelui Dodon ar putea pleda în favoarea șefului statului moldovean afirmând că domnia sa nu dispune de pîrghiile necesare de putere. Este adevărat, replica va fi simplă – nu poți promite ceea ce nu poți face. Din funcția de candidat la postul de președinte, președintele Dodon știa că nu va avea puterea necesară pentru îndeplinirea obligațiilor pe care le-a făcut.

De aici întrebarea: este sau nu domnul Dodon un președinte populist?

Răspunsul este la suprafață.

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole