Cârtițele

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La Jurnal TV, TV8 și PROTV Chișinău (Platon + Sturza = Offshore tv) se combate ”manipularea” cu o perseverență demnă exact de cârtițele vieții noastre publice.

”Combatanții” au însă o obsesie constantă legată de ”tancurile rusești”, pentru că nu există măcar un singur spot în care referirea la rablele degradatului imperiu să lipsească. Ideea ar fi că ”tancurile rusești” sunt un mit, iar mesajul transmis ar fi că pericolul rusesc lipsește, e o poveste creată de guvernare.

Audiența ar trebui să-i creadă, în pofida faptului că în Ucraina de Est e război și că Rusia a încercat să extindă conflagrația în Sud, la Odesa, deci în proximitatea noastră, apoi în pofida faptului că majoritatea statelor membre UE s-au sesizat la nivel oficial cu privire la faptul că Rusia desfășoară acțiuni subversive pe teritoriile lor, că SUA, la nivelul forului reprezentativ și legislativ suprem, nimeni altul decât Congresul, a răspuns cu investigații, rapoarte și rezoluții, că, la urmea urmei, tancurile rusești chiar ne-au atacat în 1991-1992 iar trupele rusești și astăzi staționează ilegal pe teritoriul nostru.

Cârtițele nu doar că reacționează precum cornoratul la tămâie atunci când le spui cu probele la vedere despre agresiunea rusească. Chiar și atunci când nu sunt întrebați, răpciugile insistă să convingă lumea că Mordorul nu a declanșat războiul hibrid, că este de fapt un model al democrației și că ne vrea doar binele.

Ok, până la un punct e de înțeles, se înscrie în logica competiției politice să vrei să dai în guvernare ”combătând manipularea”. Dar de ce te roade până la excitare maximă și contorsionare extremă problema cu amenințarea rusească, alte subiecte nu ești capabil să pui pe teatrul de lupte cu guvernarea?

Chestiunea este cât se poate de facilă. Că nu sunt capabili, că nu sunt competenți, că nu dispun de minim discernământ, este și asta adevărat. Dar mai e ceva esențial. În popor pentru asemenea situații au fost elaborate formule pe care le numim proverbe, maxime sau, mai simplu, zicale. De exemplu, se zice că cine se scuză, se acuză. Sau se mai spune că fiecare pasăre pe limba ei piere… Iar noi zicem că iscoadele, numite în termeni specifici și ”cârtițe” sau ”conserve”, prin spoturile lor se deconspiră…

În parte, semi-deghizații au dreptate în virtutea faptului că nu tancurile constituie opțiunea imediată a Moscovei în cadrul războiului hibrid purtat împotriva Republicii Moldova, ci alte variate instrumente non-militare în care rolul principal îl dețin aceleași cârtițe din mass-media sau de pe scena politică.

Ca fapt divers, dar pertinent, cârtițele sunt finanțate pe filiera FSB, iar cârtițe precum Maia Sandu, Andrei Năstase, camarila de pe lângă aceștia și presa care îi deservește nici nu se îngrijesc să-și camufleze diversiunile cu tehnici care ar simula măcar minima preocupare pentru aparența unui comportament decent și loial cetățenilor de la care vor să obțină votul.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii