CARAGIALE, IMUNITATEA PARLAMENTARĂ ȘI SONDAJELE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În ziua de naștere a dramaturgului Ion Luca Caragiale, 30 ianuarie, Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a înregistrat  ultimele două formațiuni în calitate de concurenți electorali în circumscripția națională la alegerile parlamentare din 24 februarie. Partidul Verde Ecologist și Partidul Liberal vor fi în buletinul de vot la numerele 14 și respectiv 15. În buletinul de vot vor fi în total 15 formațiuni politice. De aici.

Nu l-am pomenit pe Caragiale întâmplător, veșnicia ironiei din piesele lui de teatru este valabilă și pentru scena politică moldovenească: 15 formațiuni politice vor concura pentru simpatia electoratului dar, potrivit datelor prezentate de sondajele de opinie, doar trei, maximum cinci, au șanse reale pentru a trege pragul electoral – despre celelate Caragiale ar spune că fac figurație.

Tot pe 30 ianuarie, compania Date Inteligente (IDATA) a datele ultimului lor sondaj sociologic – potrivit acestei cercetări, în urma competiției partidelor doar trei formațiuni politice ar ajunge în următorul Parlament: Partidul Socialiștilor, care ar acumula 32%, blocul electoral ACUM cu 20 la sută și Partidul Democrat cu 16 %. Potrivit Barometrul Electoral 2019, realizat de aceiași companie în fiecare săptămână, socialiștii ar avea în viitorul legislativ moldovean 46 de deputați, echipa blocului electoral ACUM (Maia Sandu/Andrei Năstase) ar avea  25 de aleși ai poporului, 22 de deputați ar controla  Partidului Democrat. Din partea Partidului Șor în Parlament ar ajunge  5 deputați, alți 2 ar fi din partea formațiunii conduse de Renato Usatâi și doar un singur candidat independent va ajunge deputat. Sondajul a fost realizat în perioada 18-26 ianuarie, la nivel național în 80 de localități din Republica Moldova. Marja de eroare este de 2,82 %. De aici.

Constat, că blocul electoral condus de Maia Sandu/Andrei Năstase ar obține doar 25 de deputați în viitorul Parlament. Destul de puțin. Ba chiar insuficient pentru a îl salva pe Gheorghe Petic, unul dintre cei mai înfocați susținători ai Partidului Platforma DA condus de Andrei Năstase. Petic a fost reținut fiind suspectat de viol. Dacă ar obține statutul de deputat, Petic își poate, teoretic, amâna sentința. Doar că, în ciuda activismului său agresiv, Petic a fost inclus pe lista blocului electoral ACUM pe locul 33, fără șanse de a trece pragul necesar obținerii imunității parlamentare. Alți membri ai Partidului Platforma DA, Arina Spătaru, Stela Macari ori Constatin Boeștean, despre care nu am auzit nimic în spațiul public moldovenesc, sunt plasați mai bine decât Petic – aceștia au șansa de a ajunge deputați.

O altă constatare din datele aceluiași sondaj: pentru Unirea cu România s-au pronunțat 10, 3 % dintre participanți. Ceea ce dă o speranță (redusă, ce e drept) candidaților unioniști din circumscripțiile uninominale. Apropo, doar 22% din participanții la această cercetare au pledat pentru vectorul de dezvoltare pro-rus, circa 25% sunt pentru vectorul pro-european iar 38,6 % dintre cei chestionați susțin că vectorul principal de dezvoltare ar trebui să fie Pro Moldova.

Dacă aceste date se vor menține, vom avea, probabil, o modificare a preferințelor electorale în circumscripțiile uninominale. Partidul Socialiștilor, în mod logic, nu ar acumula majoritatea parlamentară.

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole