Capcana politică.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Eu nu cred, până la urmă, că Democraţii vor vota pentru demisia Guvernului. Din mai multe motive, lipsa curajului fiind primul și cel mai important.

1. Partidul Democrat nu s-a manifestat în aceşti trei ani de când îl urmăresc mai atent, drept capabil de a merge la riscuri substanţiale. Au manifestat extrem de puţin curaj PD-ul în orice situaţie de criză. În niciuna din multiplele crize din ultimii ani, fie asta negocierile FMI, fie asta inundaţiile din Cotul Morii, fie asta legea antidiscriminare, fie asta orice altă decizie nepopulară ce a trebuit luată, Partidul Democrat s-a ascuns şi s-a distanţat de Guvernare pentru a nu fi asociată cu subiecte delicate şi cu responsabilitate. Nu văd motive din care Partidul Democrat ar merge la un asemenea risc acum – să distrugă Alianţa cu un aşa preţ.

2. În cazul unui vot comun PD-PCRM, oamenii vor vedea clar cine demite Guvernul. Înţeleg că se va miza masiv pe suportul din mass-media pentru a da vina pe Filat, care a denunţat un Acord de Alianţă încălcat de multiple ori în aceşti ani. Va fi, totuşi, extrem de simplu, chiar şi fără a deţine 80% din mass-media să îl convingi pe om că Partidul Democrat şi Partidul Comunist au dat jos Guvernul.

3. Un alt aspect al riscului la care merge PD – odată cu demiterea Guvernului, se va dezlănţui procesul de coalizare conjuncturală, ce va lovi în PD. Voturile comuniştilor vor merge ba la PD, ba la PLDM. PD nu poate miza pe faptul că imediat a doua zi comuniştii nu votează cu Liberal-Democraţii pentru numirea unui Procuror General ce va scoate Procuratura Generală de sub controlul PD, sau pentru demiterea lui Chetraru ce va întoarce CNA împotriva PD, cel mai probabil.

4. Votul Partidului Democrat împotriva Guvernului Filat înseamnă canibalism. Guvernul are patru miniştri PD. Pentru a face totul corect, Miniştrii (şi viceminiştrii) PD vor trebui să demisioneze, disociindu-se de Guvernare. Sau să fie demişi de Premier. Demiterea Guvernului înseamnă demiterea miniştrilor PD delegaţi în Guvern şi prin asta exprimarea neîncrederii faţă de lucrul pe care îl fac. Să încerce după asta un ministru PD să explice situaţia asta la o întâlnire cu alegătorii – de ce colegii din Parlament l-au demis?

5. PD este într-o criză profundă de credibilitate. Cele mai nereformate instituţii sunt sub controlul Partidului Democrat. Partidul Democrat este responsabil şi de recentele reforme – clar eşuate, cum ar fi şi cea a Centrului Naţional Anticorupţie. CNA este în halul în care este exclusiv insistenţelor PD şi a compromisului ce a urmat. Va fi imposibil să afirmi altceva fără ca să minţi. Să intri în alegeri cu un lider de partid evident decredibilizat, plus la care acesta să mai aibă în jurul gâtului câteva pietre ce-l trag tot mai la fund: Plahotniuc, Zubco, Chetraru sau acelaşi Guma fiind doar câţiva din ei.

6. PD mizează masiv pe suportul mass-media controlată. Şi aici nu stă totul tocmai bine. Pentru că au fost alte partide în aceeaşi situaţie, când au pierdut, chiar controlând toată mass media. PCRM şi-a învăţat lecţia. Pentru că oamenii, totuşi, nu sunt proşti. Iar televiziunile de partid, fie ele şi 5 la număr, tratează oamenii ca pe idioţi. Îţi e suficient un post de TV, fie el şi neafiliat politic, care să arate cine a dat jos Guvernul. Şi mesajul ajunge la toată ţara.

7. Ştiu că, până la urmă, raţiunea trebuie să învingă. Iar dacă prin coridoarele Partidului Democrat raţiunea nu a mai păşit de ceva timp, atunci e clar că Prim-vicespeakerul îşi pune orgoliile dar şi interesele personale mai presus decât Republica Moldova, mai presus decât stabilitatea Guvernului şi mai presus decât interesele Partidului pe care, se pare, l-a achiziţionat.

Dacă PD va da Guvernul jos, însă, nu o va face din raţionament de partid. Votul Partidului democrat împotriva Guvernului din care PD face parte, va fi încă un semn că acesta a fost transformat dintr-un partid cu tradiţii într-un partid al unui singur om, unde un singur om ia deciziile reieşind din interesele proprii şi nu ale întregului partid.

Comentarii

Roman Cernelea

Roman Cernelea

Blogger, activist, freelancer, student în anul III la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași, România, facultatea de Științe Politice, ex-vicepreședinte la Asociația Tinerilor Basarabeni din Iași. Îmi place să mă implic în proiecte care se merită. I...

Ultimele articole