Canțer vrea la șefia AȘM doar ca să gestioneze banii și să ceară mai mult de la Guvern? Pentru ce așa președinte la AȘM?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Vaeriu Canțer, unul din academicienii candidați la ocuparea funcției de președinte al AȘM, a fost în studioul UNIMEDIA unde, din toate minutele care le-a vorbit, cel mai clar a spus că vrea să vină la AȘM doar pentru a gestiona banii și pentru a cere sume mai mari de la Guvern. El a mai acuzat că Parlamentul a tăiat din banii AȘM din cauza lui Gheorghe Duca, președintele AȘM. Tot el spune că Duca nu gestionează banii cum trebuie.

Cu privire la prima chestiune, vreau să-i transmit Dlui academician că în fiecare an sursele de la bugetul de stat ar trebui să fie micșorate tot mai mult, iar fiecare om de știință să scrie proiecte pentru cercetare. De fapt, Duca nu se face vinovat că Parlamentul a tăiat bugetul, dar se face vinovat pentru faptul că fiecare cercetător trebuie să-și caute surse de finanțare, așa cum se face în toată lumea. Canțer probabil vrea la conducere să cerșească bani mai mulți, iar aceștia să fie repartizați frumos în salarii și până aici cu știința. Nu Dle Canțer, acuzațiile DVS nu sunt fondate și dacă veniți doar pentru aceasta ar trebui să renunțați la candidatură.

Cu privire la gestionarea banilor, aș aminti Dlui academician Canțer că președintele AȘM nu este persoana care pune semnătura pe documentele financiare. Dlui despre aceasta știe foarte bine, dar în fața camerelor de filmat acuză pe alții despre gestionarea fondurilor, neîntemeiat. La AȘM se alocă bani conform proiectelor înaintate și este o greșeală atunci când se vrea salarii fără ca în schimb să fie careva inovații.

În cadrul aceleași emisiuni, candidatul a notat activitatea academicianului Gh. Duca cu nota șase. A făcut afirmația, dar sunt sigur că nu crede în ea. De ce nu ar crede? Pentru că anume pe timpul conducerii AȘM de către persoana notată au fost create condiții excelente pentru oamenii de știință. Ba chiar Canțer s-a contrazis cu privire la această notă și a spus că anume datorită lui Duca până acum au fost acordate sume MAI MARI pentru AȘM. Atunci, punând cap la cap condițiile de lucru, faptul că Academia acum este în colaborare cu mai multe instituții europene, precum și alte multe chestii bune, pentru ce Canțer iese cu acuzații cu aproape zece zile înainte de alegerea președintelui AȘM?

Amintesc că, la 17 aprilie 2014 va avea loc alegerea președintelui AȘM. S-au înscris 4 candidați, printre care și Pasat, fostul șef KGB (Despre Pasat am să scriu altă dată, în următoarele zile). Canțer nu va câștiga și o știe foarte bine. Am impresia că sunt 3 inși împotriva la unul, iar unul mai kăgăbist din ei vrea să pună mâna pe AȘM, astfel punând această instituție la picioarele Rusiei și în câteva săptămâni să se modifice multe hotărâri ale AȘM, în special ce ține de limba română vorbită în Moldova și altele. Din aceste considerente, pentru a evita subjugarea AȘM la grupuri de interese rusești, Duca ar trebui să rămână în continuare președintele AȘM, incontestabil.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii