CANIBALIZAREA UNIONISMULUI BASARABEAN

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Într-o intervenție publică la emisiunea Forum a postului de radio Vocea Basarabiei un ascultător declara că porcul nu se îngrașă de Crăciun. Zicala folosită se referă la apariția Convenției Euro-Unioniste, structură politică constituită pe 27 noiembrie și alcătuită din două formațiuni politice moldovene – Partidul Național Liberal și Partidul Verde Ecologist la care au aderat mai multe organizații neguvernamentale. Proiectulul dorește a fi vehicolul politic pentru reprezentarea unioniștilor moldoveni în viitorul Parlament al Republicii Moldova.

Nu cred că unioniștii moldoveni mai au nevoie de campanie electorală înaintea alegerilor parlamentare. Potrivit cercetărilor sociologice curentul unionist este a patra forţă din Republica Moldova și ar ajunge la peste 10%. S-a spus că acest curent ar fi împărţit între Partidul Unității Naționale, condus de domnul Anatol Șalaru şi Partidul Liberal, al domnului  Mihai Ghimpu. Probabil, așa e.

În primavara lui 2018 mai mulți comentatori politici afirmau că anume aceste partide ar trebui să dea tonul procesului de formare al unui bloc electoral unionist. Nu a fost să fie. Vina o poartă reticențele personale existente între cei doi.

Alte voci s-au arătat critice față de autoritățile române că nu sprijină mai mult activitățile unioniste și că nu au transmis un semnal clar pentru formarea unui bloc electoral unionist. Nu sunt adeptul implicării autorităților române în viața politică din Republica Moldova. Semnalul grupării mișcărilor unioniste într-un singur bloc electoral ar trebui să vină din partea societății civile, deja acest lucru s-a întâmplat. Apariția Convenției Euro-Unioniste reprezintă acest semnal.

În condițiile în care semnalul unirii formațiunilor politice unioniste a fost dat, venirea lui Dorin Chirtoacă la cârma Partidului Liberal ar fi trebuit să dilueze vechile reticențe. Nu ar trebui să existe impedimente pentru organizarea unei întâlniri între Chirtoacă și Șalaru referitor la comportamentul electoral al celor două formațiuni politice moldovene.

Impedimente există. Noul președinte al liberalilor a declarat că își dorește ca formațiunea pe care o conduce să meargă într-o formulă electorală alături de blocul condus de Maia Sandu și Andrei Năstase.

Este o naivitate din partea domnilor Ghimpu și Chirtoacă să cerșească locuri de trecere pe lista electorală a blocului ACUM ( Maia Sandu/Andrei Năstase) în opinia mea, listele electorale sunt demult făcute.

Ultimul Barometru de Opinie Publică arată că aproape jumătate din respondenții deciși și-ar da votul pentru Partidul Socialiștilor, 15 la sută pentru democrați, 14 la sută pentru formațiunea condusă de Maia Sandu, zece la sută pentru Platforma DA și șase la sută pentru Partidul Politic al lui Ilan Șor. De aici.

Potrivit legislației electorale un bloc electoral alcătuit din două formațiuni politice trebuie să acumuleze mai mult de opt la sută din voturile electorilor pentru a trece pragul electoral. Blocul electoral condus de Maia Sandu și Andrei Năstase are suficient bazin electoral pentru a intra în viitorul Parlament moldovean.

În același timp, experiența alegerilor pentru Primăria municipiului Chișinău a arătat că mobilizarea unioniștilor poate lua apa electorală a socialiștilor și că ei pot obține, în mod independent, un rezultat care să permită crearea unei fracțiuni parlamentare unioniste în viitorul Parlament moldovean. Șansele unioniștilor pentru a trece pragul electoral sunt cu atât mai mari, cu cât același Barometrul a arătat că peste 30% din cetățenii moldoveni nu s-ar prezenta la alegerile parlamentare de anul viitor pe motiv că nici o formațiune politică nu îi reprezintă.

Există o foarte mare probabilitate ca liberalii moldoveni să nu  participe la nici o negociere cu formațiunea politică condusă de Anatol Șalaru și că vor participa la alegerile parlamentare de sine stătător. Este dreptul domniilor lor.

În acest caz, consider că o minimă negociere între Partidul Unității Naționale, Partidul Liberal și Convenția Euro-Unionistă ar trebui să existe pentru ca cele trei formațiuni unioniste să nu se canibalizeze reciproc în circumscripțiile uninominale.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole