CÂND A FOST ULTIMA DATĂ MAIA SANDU ÎN RISIPENI ?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, consideră că manifestarea organizată pe 21 octombrie de Partidul Democrat, la care au participat, potrivit Ministerului de Interne, aproximativ 90 de mii de persoane, a fost una „eșuată”. Potrivit politicianului moldovean, „Plahotniuc și Partidul Democrat au demonstrat cât de josnici și slabi sunt. (…) ei nu a făcut decât să arate că nu au nici o forță, că sunt detestați de cetățeni și că unicele lor instrumente sunt persecuțiile și minciuna”, a notat Maia Sandu pe rețelele socializare. De aici.

Afirmația Maiei Sandu este o dovadă de frustrare – nici o manifestare de protest organizată în comun de opoziția extra-parlamentară, PAS/PPDA, nu a reușit să aducă în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău un număr atât de mare de cetățeni.

Ultima manifestare politică care a adunat un număr mai mare de cetățeni a avut loc în data de 3 noiembrie 2013, când la mitingul pro-Europa, organizat de Alianța pentru Integrare în Europa (adică trei partide) au participat, potrivit unui comunicat al Inspectoratului General de Poliție, 117 mii de oameni. De aici.

Democrații moldoveni, cu puterile proprii, au reușit să adune în Chișinău 100 de mii de oameni, membri ori simpatizanți ai Partidului Democrat. O acțiune care vorbește de resursele organizatorice pe care le are acestă formațiune politică. A fost o demonstrație de forță, iar Maia Sandu este conștientă de acest lucru.

Manifestarea Partidului Democrat din Moldova a fost una de poziționare politică înaintea startului pentru viitoarea campanie electorală, o asumare clară a doctrinei politice pe care o va promova – un partid Pentru Moldova. Rezultatul pe care această formațiune politică îl va obține în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019 va demonstra dacă doctrina aleasă a fost bună sau rea.

Constat că liderii Partidului Democrat din Moldova au fost primii care au înțeles că municipiul Chișinău nu înseamnă toată Moldova, primii care au înțeles că rezultatul electoral depinde de votul celor din satele și raioanele moldovenești, oamenii care își doresc să aibă aceleași condiții de viață pe care le au locuitorii Chișinăului. Acesta este motivul pentru care Partidul Democrat a început să aducă satele Moldovei la viață, începând cu refacerea rețelei de drumuri, de apă și canalizare. Probabil este și acesta unul din motivele pentru care oamenii au acceptat să participe la această manifestare a Partidului Democrat.

Doctrina patriotică aleasă de democrați a stârnit numeroase critici. S-a spus că democrații renunță la vectorul de integrare europeană ori că vor pune piedici visului de re-unire al statului moldovean cu România.

Chiar dacă, obiectivul re-unirii Republicii Moldova cu România este asumat public de o serie de formațiuni politice moldovene, în România această doctrină este împărtășită doar de Partidul Mișcarea Populară. În același timp, proiectul de țară al statului român nu este cel al reîntregirii cu teritoriile pierdute în urma pactului Ribbentrop-Molotov. Nici nu ar putea, România este membră a Uniunii Europene, iar un asemenea proiect nu ar fi „politically correct”.

În același timp, autoritățile moldovene, chiar dacă au semnat Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, nu au primit nici un mesaj clar pentru o perspectivă europeană. Din contra, în 2014, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a afirmat că Uniunea Europeană nu se va mai extinde în următorii cinci ani. De aici.

În condițiile în care, din varii motive, direcțiile de dezvoltare propuse de politicienii moldoveni, ale integrării europene, ale unirii cu România ori cele referitoare la integrarea în Uniunea Euroasiatică sunt îndepărtate, doctrina pro-Moldova este una la îndemâna decidentului politic de la Chișinău. O doctrină care poate aduce plusuri electorale și în același timp poate moderniza statul moldovean.

Frustrările opoziției extra-parlamentare sunt egosite. Liderii acesteia, Maia Sandu și Andrei Năstase, au înțeles că politica Pro-Moldova nu se referă la geopolitică. Că politica Pro-Moldova se referă la patriotism și la faptul că Moldova nu înseamnă doar Chișinăul, locul în care cei doi politicieni s-au obișnuit să facă politică.

Apropo, Maia Sandu își mai amintește când a fost ultima dată în Risipeni, localitatea ei de baștină?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole