Campania electorală pentru prezidențiale – umbrită de jaful băncilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu patru luni înainte de alegerile prezidențiale, guvernarea și, parțial, opoziția au alte priorități decât desemnarea candidaților săi și promovarea lor. Asta pentru că s-a trezit vulcanul care mocnea în jurul celor trei bănci furate. Totul a început de la apariția lui Mihail Gofman și Sergiu Sagaidac pe arena publică, care, se pare că au fost adevărate găselnițe pentru Victor și Viorel Țopa. Sau, poate invers, anume cei doi fugari i-au și propulsat, motivând-ui pe măsură. Țopii și, respectiv, partidul lor (platforma DA) s-au agățat de cei doi ca de o ultimă speranță în lupta lor disperată cu democrații.

Gofman la Washington, Sagaidac la Londra

De vreo săptămână guvernarea este făcută cu ou și oțet ba de la Londra, ba de la Washington. Ba mai mult, Gofman se dă atât de important încât atunci când este citat de procurori fuge peste ocean, declarând de lângă Casa Albă că el a venit să le spună adevărul despre milliard demnitarulor americani. Doar că FBI nu doarme, la două zile după pretinsa conferință de presă a lui Gofman, ambasada SUA de la Chișinău a și difuzat un comunicat de presă prin care sugerează că fostul colaborator CNA e pe cont propriu peste ocean și că acesta nu a purtat nicio discuție cu oficialii americani. Povestea despre întrevederile cu demnitari americani, probabil, e rodul imaginației companiei de PR, angajate de cel care a fugit de interogatoriul procurorilor moldoveni.

Și aici poate ar fi cazul să ne întrebăm de unde un fost bugetar are bani pentru a angaja ditamai companie americană să-l eschiveze de justiție? După mine, fie a agonisit omul “salvând” afaceriștii certați cu legea, fie e plătit de Țopi pentru ai ajuta în războiul lor etern împotriva lui Plahotniuc. Miza lor acum e mai mare ca niciodată. Pentru ei nu contează elucidarea jafului, cum nu contează și faptul că poprul așteaptă ca autorii furtului să fie trași la răspundere.

Ei nu vor decât să profite furia moldovenilor, întrucât sunt conștienți că dacă vor reuși să convingă opinia publică de faptul că anume oameni din anturajul lui Plahotniuc au schilodit băncile, atunci războiul ca și cum e câștigat. Vor cădea capetele după principiul dominoului. Pentru ei este important să-și dea jos rivalul, pentru a schimba guvernarea, și, respectiv, să poată reveni acasă fără să fie băgați la răcoare.

Schimbarea accentelor în dosarul băncilor fălite s-a simțit și la Procuratura Genelă, care s-a arătat nedumerită de măestria unora de a influența lucrurile. Procuroeii nu au dat nume, dar au lăsat să se înțeleagă că atât Gofman cât și Sagaidac au intoxicat la greu plangtonul Moldovei. Altfel, cei doi ar fi făcut declarații în fața procurorilor și nu din străinătate.

Teamă-mi-i că cei doi au fugit ca să o ia cu prăjina pe din-nainte. Există bănuieli rezonabile că aceștia atacă pentru că ancheta le sulfa în ceafă. Le dă implicarea în vileag. Altfel de ce au sărit fripți abia acum, la doi ani după devalorizarea băncilor? Domnilor, de ce nu ați tras-o de fustă pe Natalia Morari în 2014? Ce v-a încurcat atunci să vorbiți de la tribuna Jurnal TV dar o faceți abia acum?.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole