Cabinetul din umbră – manipulare și dezinformare

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Societatea civilă din R.Moldova, cel puțin la nivel de internet, a rămas perplexă zilele trecută când pe mai multe surse de informare a apărut o informație precum Vlad Plahotniuc pregătește o inițiativă legislativă curajoasă ce prevede interzicerea transmiterii pe teritoriul Republicii Moldova a posturilor de televiziune care nu au semnată Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră, care, într-o traducere mai simplă, înseamnă – interzicerea transmisiunilor posturilor tv rusești pe teritoriul R.Moldova.

Perplex de această veste mult-așteptată, se pare, că a rămas și respectatul jurnalist și moderator al emisiunii „Cabinetul din umbră”, Val Butnaru, care a decis că joia aceasta să își înceapă emisiunea de pe JurnalTV anume cu abordarea acestei inițiative îndrăznețe. După cum se știe, Val Butnaru mereu a optat pentru o asemenea lege și la numeroasele sale emisiuni a vorbit despre necesitatea suprimării posturilor de televiziune ruse, mai ales a buletinelor informative moscovite care sunt otrăvitoare pentru mințile moldovenilor. Într-un fel, privind începutul emisiunii, m-am așteptat ca dumnealui să aibă o atitudine cât mai binevoitoare față de această inițiativă ce prevede diminuarea propagandei ruse din R.Moldova, însă nu a fost să fie. Domnul Butnaru încă din startul emisiunii a dat de înțeles telespectatorilor că informația nu ar fi verificată, că nu se știe dacă în general există o asemenea inițiativă legislativă și că „este imposibil că Plahotniuc să meargă la un asemenea pas”.

Dacă să o spunem pe șleau, nu m-am așteptat la o asemenea dezinformare și manipulare a respectatului moderator a „Cabinetului din Umbră”. Ce înseamnă că informația nu este verificată? Domnul Butnaru a avut timp două zile să se informeze despre această noutate, despre care pentru prima oară s-a vorbit, încă marți seara, pe portalul de știri puterea.info, ca mai apoi să fie confirmată de deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, care a scris pe o rețea de socializare că „despre un asemenea proiect se discută în interiorul partidului”. A doua zi, miercuri, la rampă a ieșit și deputatul PLDM, Vladimir Hotineanu, care la fel a confirmat, existența unei asemenea inițiative. Ce înseamnă că este imposibil ca Vlad Plahotniuc să meargă la un asemenea pas, dacă colegii lui de partid confirmă că, într-adevăr, se discută și se lucrează în comun cu colegii de alianță elaborarea unui asemenea proiect de lege.

Prin urmare, cum se primește cu emisiunea domnului Val Butnaru de la odiosul post JurnalTV – manipulare, dezinformare sau lipsă de profesionalism? Eu înțeleg că administrația Trustului Jurnal Media este posedată de fantoma lui Plahotniuc, dar o emisiune de discuție serioasă (iar emisiunea domnului Butnaru este de discuție) trebuie să informeze cetățeanul corect și orice temă abordată trebuie verificată de zeci de ori înainte de a o pune în discuție, în special când este nevoie de tălmăcit problemele legate strict de interesul național, iar această inițiativă, ce prevede eliminarea propagandei războinice a Kremlinului din R.Moldova, este de interes național. Cu părere de rău, Trustul Jurnal Media a câta oară preferă (în loc să-i forțeze pe politicieni, chiar și pe același Plahotniuc, să implimenteze această inițiativă propagandistic sănătoasă pentru Moldova) să ducă lumea în eroare cu emisiunile lor de o analiză mimată și falsă.

 

Comentarii

Teodor Bucatari

Teodor Bucatari

Preocupat de tot ce îmi este şi pare a fi interesant. Detest oamenii falşi şi cred că până la urmă dreptatea va învinge. Sunt conştient de timpurile în care trăim şi nu cred în poveşti. Nu există o putere mai mare decât adevărul. Cu toate că în Moldo...

Ultimele articole