BUTURUGA PRO MOLDOVA PENTRU CARUL LUI DODON

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Andrian Candu și grupul său politic confirmă, din ce în ce mai convingător, că este mult mai mult decât părea la început, chiar dacă oponenții săi încercau să arunce în derizoriu noul său proiect politic și să-l îngroape înainte de vreme.

Pe zi ce trece, acesta demonstrează că are ambiții mari și forțe suficiente pentru a crea o alternativă serioasă Partidului Democrat, aflat, în prezent, în disoluție, dar și altor actori din tabăra zis proeropeană, care nu par deloc inspirați și capabili să opună rezistență hegemoniei lui Dodon.

Mai mult decât atât, se observă din ce în ce mai clar că barca actualei alianțe de guvernare ia apă și se duce ușor la fund, iar rolul lui Candu în acest sens devine de-a dreptul crucial. Faptul că a repurtat victorii după victorii, inclusiv cea de ieri, de la Curtea Constituțională, demostrează că ceea ce se vedea la început era doar vârful unui aisberg și că potențialul său politic nu a fost încă nici pe aproape valorificat.

Orice s-ar spune și indiferent ce i s-ar imputa fostului președinte al Parlamentului, la ora actuală, acesta este singurul care poate schimba raportul de forțe în legislativ și crea un nucleu care să stea la baza formării unei noi majorități parlamentare și revenirii forțelor pro-europene la guvernare. Apelul la unitate, lansat astăzi, și plecările din PDM, care au urmat, arată că acest lucru poate deveni posibil mult mai devreme decât ne imaginam.

Desigur, acest lucru depinde și de ceilalți actori din opoziție, în speță PAS și PPDA, care trebuie să aleagă: să valorifice această șansă sau să rămână ancorați în vechile ranchiune, care nu au permis, până acum, inițierea unui dialog constructiv între forțele politice care, cel puțin la modul declarativ, se află pe aceeași parte a baricadei. La fel, acest lucru depinde și de faptul dacă au mai rămas deputați democrați, care nu se află încorsetați în jocurile de interese și au curajul să pună piciorul în prag și să se rupă din îmbrățișarea mortală a socialiștilor.

Așadar, putem afirma astăzi cu certitudine că starea excepțională a ajuns în Parlament și că, în scurt timp, am putea fi martorii unor răsturnări de situație amețitoare. E ca o gură de aer pentru cei care s-au plictisit în carantină.

Comentarii