Bula ta de internet și de prieteni a decis soarta alegerilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

De fiecare dată după un eveniment important, apar întrebări: – dar cum? – dar toți prietenii mei gândim la fel! – dar de ce? – dar dacă toată lumea îi urăște pe ăștia, cum s-a întâmplat așa?

Departe de mine să mă dau cu părarerea despre chestii politice, nu vreau să îi fac pe unii sau pe alții să spună prostii, dar vreau doar să  vă arăt de fapt cum se vede. Așadar, rețelele astea sociale știu foarte bine să ne facă să comunicăm, dar știu și la fel de bine să ne îngrădească dreptul la comunicare și în ultima perioadă cam tot internetul  se restrânge la comportamentul unor rețele sociale și mai ales la polarizarea din bulele de internet.

Pe Facebook de exemplu, vezi doar prietenii care au aceleași preferințe ca tine. Facebook îți analizează comportamentul și nu îți arată știri din Africa, decât dacă prietenii tăi și tu sunteți de-a dreptul interesați de acest subiect. Și astfel răspundem la întrebarea, dar cum au câștigat tot ăia în alegeri dacă toată lumea îi urăște. Nu, îi urăsc prietenii tăi și pentru că voi îi urâți, totul e doar între voi și ”toată lumea” este de fapt cercul tău limitat de prieteni, care nu ajunge în exterior.

La fel și pe Google. Pe vremea când era relevant, Google știa să ofere răspunsuri la căutari după relevanța lor și după noutatea lor. Deci dacă se întâmpla un eveniment și erai primul care scriai despre el, puteai să fii în față. Acum și Google sortează rezultatul căutării, adăugând componenta bulelor rețelelor sociale și a utilizatorilor. Drept urmare îți va arăta ție doar știrile tale pozitive și nu pe cele negative ale concurenței, dacă nu ai citit-o. Drept urmare nu vei ști niciodată ce gândesc ceilalți care nu sunt ca tine, decât dacă intri în bula lor. Așa încât dacă nu gândești la fel ca ei, nu afli și nu îi poți ajunge și înțelege. Iar astfel am răspuns la toate întrebarile.

De fapt ar mai fi o explicație. Fiind blocați în bula lor, oamenii s-au polarizat violent aproape, unii contra altora. Și s-a aplicat principiul cine nu e cu noi, este impotriva noastră, pentru că de fapt nu au avut acces la informația celorlalți și nici informația celorlalți nu a ajuns la ei, atât timp cât rețelele de socializare nu le-au permis să interacționeze.

În schimb aici, la alegerile astea au funcționat sondajele. Scuze, doar sondajul celor de la IMAS înțeleg că a funcționat. Asta deși în România e fix invers. Acolo partidul are 30% în sondaje, dar ia 70% din voturi, aici în schimb au fost corecte sondajele celor de la IMAS. Și asta e avantajul tării mici, poate rețelele de socializare reușesc să dezbine și să polarizeze societatea. Dar atunci trebuie să apelăm și la alte mijloace pentru a o putea uni.

Rezumat: au câștigat ăia* pentru că ai dat tu like pe Facebook la ce nu trebuie.

 


* nu a câștigat nimeni, dar asta e pentru clickbait.

Comentarii