Bucuria unora în țara cumătrilor, vom bea de sănătatea acordului

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Trăim într-o ţară stranie, o ţară a cumătrilor.

Într-o ţară unde cumătrii între ei hotărăsc cine şi ce funcţie să îndeplinească iar cumătrul funcţionar de stat va face ca orice tender cu bani europeni să fie cîştigat chiar şi cu preţ triplu de finul sau nănaşul său. Iar problemele reale, nu trebuiesc hotărîte căci nu vor mai da bani nimeni pentru soluţionarea lor. Atîta cît problemele se hotărăsc doar superficial atîta timp va fi corupţie la nivel înalt şi cumătrizm. Ce vor face ei oare în condiţiile acordului semnat? Se va păstra oare sistemul corupt?

Astăzi în Moldova este cam frig, înnourat un pic, cu mici raze de soare printre pîlcurile de nori, dar oricum e mai friguț ca de obicei în această perioadă.

Un sat îndepărtat se afundă în forfota grijilor zilnice pe care oamenii și le fac, forfota lucrărilor de grădină, lucrărilor din casă și de pe lîngă casă. Va mai fi un țăran care își numără roada și face calcule cît ar trebui ca să iasă din iarnă. Undeva o școală va fi închisă deoarece au considerat mai marii de la Chișinău că nu e bine să fie școală în satul acela, iar undeva un sat deja se va considera mort, un sat în care școala au închis-o cîțiva ani înainte și nimeni nu a mai vrut să-și lege viitorul de acel sat, fără punct medical, fără grădiniță cît de mică, fără școală, așa au hotărît cei ce fac algoritmul guvernării. Iar satul se stinge încetișor, așa cum este el, cu grijile și nevoile sale, norii cei răi parcă îl ocolesc un pic numai nu norii celor care decid de la Chișinău ce și unde trebuie să mai închidă și să optimizeze.

Dar oare au văzut acei oameni care optimizează la Chișinău de  pe hîrtie ce copii frumoși sînt în acel sat? Așa puțini după părerea lor dar sînt. Oare au văzut ei ulicioarele acelui sat care vor rămîne pustii în cîțiva ani din cauza unei semnături ale lor pe o hîrtie cu teribilul nume Optimizare? Oare au auzit cîntecele de jale și bucurie care le cînta satul odinioară, horele și meșteșugurile acelor oameni care au ajuns cu iarna în plete și care vor pleca odată cu doinele noastre și folclorul local? Doar pentru că le-a fost optimizat/nimicit satul (școala, grădinița, spitalul). Uite așa cineva de sus (generic vorbind de sus deoarece la capitolul morala aceștia se află de multe ori mult mai jos decît cei pe care îi optimizează) hotărăşte soarta şi închide şcoli şi sate fără să fi văzut odată oamenii de care răspunde, fără să știe măcar un cîntec folcloric, fără să-l doară o palmă din acest pămînt.

Astăzi acești oameni care nu știu ce e asta țară în afară de pămîntul pe care îl pot vinde pe bani buni. Oameni care nu se conduc nici de constituție care spune clar că interesele acestui popor ar trebui să prevaleze asupra directivelor și comenzilor venite din vest, nici de bunul simț nu se conduc acești oameni deoarece fură ca în codru des de la acest popor, iar partenerii europeni se folosesc de ei și îi susțin folosindu-se de ideea это сволочи но это наши сволочи.

Undeva departe, atît de departe încît marea majoritate a moldovenilor nici nu își închipuie cum arată acele locuri, undeva la Bruxelles gașca noastră de hoți în lege în frunte cu Leancă au semnat o hîrtiuță. O hîrtiuță la fel ca și acele cu care ne închid școlile, la fel ca acele cu care luăm datorii de sute de milioane, aceeași hîrtiuță care ne anulează suveranitatea poporului asupra acestui pămînt și în general anulează însăși dreptul de existență al poporului în virtutea legilor sale.

Nimeni din satele îndepărtate nu au citit măcar o foiță din acel acord pe care se obligă pentru ei, pentru oameni să îl îndeplinească guvernarea. Puțini din orașele noastre știu și înțeleg cu adevărat punctele acestui acord.

Ne au de proști, ne țin în umbră și ne mint zilnic de la posturile de televiziune, au semnat acord de asociere de 985 pagini în Engleză iar cînd l-au tradus în limba de stat a încăput exact în 214 pagini și asta atenție pe portalul oficial al guvernului!

Se bucură proștii care se bucură sincer, fiindcă au fost mințiți cu iscusință. Se bucură lichelele care știu că vor avea de profitat căci sumele de bani vor trece pe la ei sau pe la cei pe care îi servesc. Se bucură hoții de la guvernare deoarece înțeleg că vor veni sume mari de bani pe care le vor gestiona cum vor ei fără să fie atinși deoarece amenință pe partenerii europeni cu sintagma că dacă nu ne susțineți pe noi vor veni comuniștii la putere, și partenerii se cam tem de această perspectivă.

Și ne vor vinde deja pe bucăți, vor veni corporații la care le vom servi pe post de roboței, vor face legi potrivnice cu care ne vor spune cum să educăm europenește copiii, cum să creștem pîinea și cum e conform standardelor să respirăm și să bem apă.

Vor îneca iarăși străzile noastre în șampania luată pe datorie cu ocazia semnării unei noi hîrtiuțe europene.

Iar undeva departe în școala din sat ușile au fost total împăienjenite, buruienile cresc pe ulicioarele neumblate ale satului, și capra de lemn cu care umblau copiii de colindau în sate putrezește. În schimb vor valorifica foarte bine toate activele acestei țări acei care vin, iar folclorul, tradițiile vor fi un kici la care vom adăuga niște miși la grătar și o căldare de bere și vom face atracție pentru turiști. Iar cîntecele și doinele cu care murind pe buze strămoșii își apărau țara vor fi transformate într-un fel de brand remix cu kici moldovenesc.

Chiar nu știu pentru ce se face mare eveniment mega istoric această semnare de hîrie la Bruxelles. Își semnează oamenii sentința, repede au semnat și foarte repede l-au fugărit de acolo pe Hliupik cu toată gașca lui. Au inventat și istorii conform cărora cineva cică ar urzi împotriva Moldovei iar SIS-ul și porcuratura i-a prins. Iarăși e o minciună din care au făcut un eveniment artificial pe care numaidecît l-au comentat toți liderașii politici. Nu a fost nici un reținut și nimeni nu i-a văzut vre-odată, este o invenție pentru a crea importanță evenimentului micro istoric pe care îl fac aceștia.

Vai de țara asta dacă nu se va trezi.

Acordul trebuie să fie implementat de oameni înţelepţi şi cu interesul acestui popor nu de nişte proşti.

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole