BUCUREȘTII, CEAIUL ȘI PROTESTELE LA MINUS 6 GRADE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pe scurt despre ce se întâmplă acasă (în România).

PSD/ALDE e la guvernare și Iohannis e negru de supărare.

Guvernul Grindeanu a tăiat niște finanțări și a mărit salariul unor români necăjiți. Populist, dar pentru amărâți și săraci e bine.

Guvernul Grindeanu a emis o Ordonanță de urgență prin care a modificat articole din Codul de procedură penală.

În 2016, cam pe vremea asta, nou instalatul Guvern Cioloș a schimbat, tot prin Ordonanţă de urgenţă, vreo 70 de articole din Codul de procedură penală. Fără aviz de la Consiliul Suprem al Magistraturii, fără dezbatere publică, iar asta venea de la cel mai european și mai tehnocrat guvern din istoria României.

Cel mai ironic în toată lupta asta între “penalii PSD” şi “instituţiile anti-corupţie” este că şi DNA-ul – mama și tata anti-corupţiei – a fost înfiinţat tot prin Ordonanţă de urgenţă.
Amintesc că Ordonanța de urgență pentru înființarea DNA a fost aprobată în Camera Deputaţilor cu mai puţine voturi decât era nevoie pentru o lege organică.

Pe scurt, e adevărat că nu e bine și firesc să modifici coduri penale prin ordonanţe de urgenţă.

La fel de adevărat că printre principalii beneficiari ai Ordonanței se numără persoane care dețin funcții importante în statul român. De prin toate partidele parlamentare românești.

Tot atât de adevărat e faptul că președintele Iohannis își maschează aversitatea împotriva PSD, ascunzându-se în spatele unor proteste civice întru susținerea luptei împotriva corupției.

150 de mii de bucureșteni au cerut/vor cere, până la urmă, demisia Guvernului PSD/ALDE. De fapt asta se urmărește. Președintele Iohannis e nemulțumit de faptul că nu a reușit să încropească o coaliție liberal – populară. Cade guvernul, ca să ce? Anticipate? Opoziția are toate șansele să piardă și mai rău anticipatele. Bucureștii nu înseamnă România.

Probabil guvernul PSD/ALDE va prelua experiența din anul 2016 a Guvernului Filip de la Chișinău – care și-a exercitat mandatul cu mult calm având cinci-șase luni proteste în PMAN. Că de aia, judecând la rece, e real politik!

Cât despre continuarea manifestărilor în Piața Victorie zic doar că opoziția PNL, USR, PMP ar trebui să se organizeze pentru a le oferi protestatarilor măcar un ceai cald. Ca să nu râdă unii de ei.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole