Brzezinski: Polonia nu ar trebui să-și facă iluzii în legatură cu Nato

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Analiza comportamentului președintelui Vladimir Putin sugerează că agresiunea rusă nu se va opri în Ucraina, sunt amenințate în special statele baltice, Georgia, Moldova, Azerbaidjan și chiar Polonia, sustine politologul Zbigniew Brzezinski, consilierul mai multor președinți americani, într-un interviu cu Gazeta Prawna din Polonia.

„Dacă războiul din Ucraina va fi pentru Rusia un succes militar ușor, atunci ar trebui sa ne asteptam la ceva similar și în statele baltice. Ele vor fi in primul rând. Apoi puncte fierbinți ar putea deveni Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan”, – a declarat Brzezinski.

În plus, potrivit lui Brzezinski, victimă a agresiunii ruse poate deveni chiar și Polonia, deși aici este o situație complet diferită, pentru că Polonia este membră a NATO și, în comparatie cu statele baltice, are putere militară mai mare.

Totusi, Brzezinski crede ca Polonia nu ar trebui să se bazeze prea mult pe articolul 5 al NATO, care se referă la dreptul la apărare colectivă. Acesta stipulează că “Un atac asupra unuia sau a mai mulţi membri NATO va fi considerat ca fiind un atac împotriva tuturor membrilor, aşa cum prevede Carta Naţiunilor Unite”.

„În NATO un mare rol este rezervat procedurilor şi unanimitatii. Prin urmare, în caz de atac, alianța va fi paralizata pentru un timp. Chiar şi Grecia, prietena Rusiei, ar putea apela la dreptul de veto”, – a spus el.

Potrivit lui, acum este timpul pentru cumparat arme, tehnica şi echipament, tarile trebuie sa creasca numărul de forțe armate și sa le modernizeze permanent.

În plus, „trebuie ajutata Ucraina”, pentru ca dupa ea agresiunea se va indrepta împotriva altor țări.

În general, Rusia este pentru Europa o amenințare mult mai mare decât Statul Islamic, afirma politologul american.

„Jihadiștii din Europa nu inseamna o țară puternică cu armată. Mai real este scenariul negru cu participarea Rusiei”, – a mai spus Brzezinski.

Comentarii

Marius Lister

Marius Lister

Economist si jurnalist de investigatie, pasionat de istorie si geopolitica. Sunt moldovean nascut in Iasi si patriot roman. Imi doresc ca toti romanii sa traiasca intr-o singura tara, unita. Imi iubesc tara, oamenii ei si pe Dumnezeu!...

Ultimele articole