Bruxellesul ar trebui să ia atitudine față de șeful delegației de la Chișinău pentru insultele aduse R. Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Puțini diplomați care au fost acreditați la Chișinău pe parcursul celor aproape de 25 de ani de independență și-au permis să aducă asemenea insulte jignitoare la adresa țării noastre și a cetățenilor săi precum a făcut-o șeful Delegației UE Pirkka Tapiola, care, probabil, se consideră „însuși Dumnezeu” aici pentru că reprezintă spațiul comunitar, acolo unde speră să ajungă și Republica Moldova. Doar că văzând asemenea exemple, mie personal aproape că-mi trece dorul să ajung în UE și să mă facă cu ou și oțet niște specimene ca „marele diplomat” Tapiola.

Zilele trecute am citit însemnările unui coleg bloger, Victor Nichituș, despre presupusele declarații ale lui Tapiola că ar fi numit Republica Moldova „sat” iar pe politicienii din țara care îl găzduiește „bădărani” și „mafioți”. Nu zic că nu ar fi avut dreptate în privința unora, dar nu înțeleg cum își poate permite un diplomat asemenea cuvinte? În primul rând, indiferent cum ar fi acești politicieni, cărora, apropo, le strânge mâna mai în fiecare zi, sunt în primul rând CETĂȚENI ai Republicii Moldova, stat suveran și independent, partener al Uniunii Europene, care l-a trimis la Chișinău cu scopul de a menține și îmbunătăți relațiile cu țara noastră, căci acesta este, din câte știu, rolul unui ambasador, dar nu să stea prin baruri și să vorbească precum un căruțaș.

Inițial mă gândeam că informațiile pe care le prezenta Nichituș sunt niște scorneli, pentru că toate ca toate, dar nu-mi puteam închipui cum „diplomatul” european să insulte chiar și Republica Moldova. Deja de politicieni – treacă-meargă. Însă am văzut ulterior că însuși Tapiola a confirmat că a înjurat Republica Moldova și i-a făcut cum i-a venit pe limbă pe cetățenii săi (chiar dacă sunt politicieni). El însă consideră că are acest drept pentru că discuțiile au fost private și nici prin cap să-i treacă să-și ceară scuze!

Uite ăsta da diplomat! Se pare că adevăratul lui scop nu este să apropie Republica Moldova de UE, dar din contra, să o discrediteze și mai mult. Parcă ar fi ambasadorul Rusiei la Chișinău, dar nu al Uniunii Europene. De fapt, să nu uităm că a lucrat o perioadă la ambasada țării sale, Finlanda, în Federația Rusă. O fi fost „preparată” la Moscova ura față de Republica Moldova și de moldoveni? Nu aduc nicio acuzație, doar mă întreb, pentru că îți poate veni orice în minte având în vedere comportamentul domnului Tapiola. Cred că Bruxellesul ar trebui să ia atitudine față de această situație, iar până atunci, poate, „diplomatul” Tapiola își cere totuși scuze de la cetățenii Republicii Moldova.

 

Comentarii

Marcel Istrati

Marcel Istrati

Născut la Sîngereii Noi, Bălți. A absolvit liceul teoretic "Grigore Moisil" și Universitatea de Stat din Moldova. Colaborări cu media locale din cadrul Asociației Presei Independente, în special ziarul Spros i Predlojenie (Bălți), precum și site-uri ...

Ultimele articole