BOMBA a explodat, dreptul de autor a rămas ne acoperit!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Iată și ziua de 01 august 2012 când trebuia să se întample ceva. S-a întamplat: dreptul de autor și drepturile conexe, pe teritoriul Republicii Moldova, au rămas ne acoperite! Cineva, va pierde, iar cineva, cu siguranță, va câștiga?

În primul rând vor pierde autorii, sistemul dreptului de autor și, țara –  Republica Moldova, care a demonstrat, atât la nivel intern cât și la cel extern, că întradevăr, cei care trăiesc și conduc aici, sunt „moldoveni”. În schimb, câțiva oameni vor câștiga,  mai corect ar fi să spunem, că nu vor mai pierde (banii) și timpul cu fleacuri, precum sunt drepturile de autor…
În recentele articole, publicate în presa tipărită, dar și în cea electronică,  mai mulți autori (jurnaliști și blogheri), inclusiv subsemnatul, au presupus două scenarii de evoluție după data de 01 august 2012 și anume:

  1. Racordarea la standarde europene de administrare a drepturilor, tehnolohii performante, corectitudine și transparență.
  2. Haos, rânză, moldovenism rău.

Al doilea scenariu a fost mai lesne de realizat, deoarece el deja funcționa, în proporție de 50-70%, pe parcursul ultimilor zece ani.
Situație alarmantă!
Astfel, astăzi, suntem în situația când avem cinci (5) asociații de gestionare a dreptului de autor și a drepturilor conexe, respectiv acestea au contracte de încredințare în gestiune a drepturilor membrilor săi, însă, nici una, separat, nu poate acoperi 100% din modalitățile de valorificare. Mai mult ca atât, licențele a două din ele (AsDAC și Copiryght) au expirat la 01 august 2012, iar licența deținută de ANPCI este contestată la Curtea Supremă de Justiție a RM. În aceste condiții, tărăgănarea procedurii de avizare și desemnare a asociațiilor de gestiune colectivă cu dreptul de a elibera utilizatorilor licențe este periculoasă. AGEPI ar trebui să se grăbească, deoarece, tot ei (AGEPI) vor descâlci ițele încâlcite de alții, atunci când AGEPI a „închis ochii”, făcându-se a nu vedea …

Oficiul Republican al Dreptului de Autor (ORDA) rămâne platforma care mizează pe prima soluție: Racordarea la standardele europene privind gestionarea dreptului de autor și a drepturilor conexe, implimentarea tehnologiilor performante, corectitudinea repartizării remunerațiilor autorilor, interpreților și producătorilor de fono și videograme, transparență totală a gestionării fluxului bănesc și a managementului operațional. Toate aceste lucruri sunt! Ele așteapta, ca, în conformitate cu legislația în vigoare a RM, să fie apăsat butonul „start”. În același timp câteva mâni (cu păr) apasă disperat, sistematic și deosebit de puternic, butonul „stop”…
Oricum, din experiență deja cunoaștem, că butoanele suprasolicitate iese din funcțiune.

Iurie Badicu, membru ORDA.

www.secautaunom.com

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii