Postarea lui Filat. Declarații „bombă” cu efect zero.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astăzi, PLDM marchează cinci luni de când a rămas fără lider. După jumătate de toamnă și o iarnă petrecute după gratii, Vlad Filat a decis să atragă și el atenția pubicului cu un mesaj pe facebook. Doar că în loc să vină cu ceea ce spunea el pe 15 octombrie că va arunca “în aer naibii tot sistemul politic din Republica Moldova”, a venit cu afirmații care nu sunt în măsură nici să strice aerul. Nu voi multiplica postarea lui Filat, întrucât o puteți găsi cu ușurință, dar țin să scot în evidență anumite elemente.

În primul aliniat, ulterior și mai jos, politicianul repetă ceea ce a spus și acum cinci luni, în ultima zi de liberatate. Zice că e victima unui scenariu și că în Moldova totul este capturat. O fi, doar că oamenii așteptau și probe care să susțină declarațiile. Au existat oameni, care până azi au crezut că atunci când doi se bat, al treilea (poporul) câștigă. Au crezut că va sări sistemul politic în aer, așa cum le-a și promis. Doar că după cinci luni, aceași vrăjeală. Nicio probă.

În aceste condiții, Filat mizează pe emoțiile oamenilor. Altfel nu s-ar victimiza până în halul în care să-și atragă în poveste mama și copilul. “Având dreptul la 20 de minute de telefon pe săptămână, sunt pus in situația sa aleg: vorbesc la telefon cu mama bolnavă sau aleg sa aud vocea copilului meu de un an”, scrie politicianul. E un soi de jalbă cu emoție, o combinație care ar fi trebuit să provoace milă moldovenilor și dispreț pentru guvernare.

Azi, Filat a mai găsit un mijloc de presiune emotivă. Fiind în fața magistraților, la o nouă ședință de judecată, fostului premier brusc i s-a făcut rău. Întâmplător, sau, nu, a acuzat dureri de cap și a cerut să revină în celulă după audierea primului martor, din cei patru ce urmau să răspundă la întrebările acuzării și apărării.

Ședința de azi va continua mâine. Nu știu dacă va fi condamnat. Nu vreau ca acest proces să se transforme într-un sport național al justiției moldovenești, dar îmi doresc să se facă dreptate. Admit că, deocamdată, se mai judecă aliatoriu. Dar e mi bine decât de loc.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole