BOLBOCEANU ȘI LEGEA LUSTRAȚIEI

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

A fost eliberat fostul deputat Iurie Bolboceanu, condamnat de prima instanță pentru trădare de patrie la 14 ani de închisoare, cu executare. Curtea de Apel a casat integral decizia primei instanțe, trimițând  dosarul spre reexaminare.

La prima instanță a fost stabilit faptul că ex-deputatul a fost racolat de către un asistent a atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, care are statut de diplomat, dar de fapt este ofițer sub acoperire al Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, un serviciu de spionaj străin.

Știrea despre eliberarea lui Bolboceanu mi-a adus aminte că, în vara anului trecut, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, think tank condus de actualul deputat Igor Munteanu, a emis un comunicat de presă în care susținea inițiativa unei lustrații totale în Republica Moldova. Organizația neguvernamentală cheama forțele politice și societatea civilă din Republica Moldova să sprijine nevoia de lustrație. Potrivit IDIS „Viitorul”, „întârzierea lustrației a permis fostei nomenclaturi sovietice și agenților de servicii speciale străine să controleze și chiar să încerce a monopoliza agenda de reforme din Republica Moldova inhibând dezvoltarea socială și economică a statului moldovean.” De aici.

Vocal anul trecut, în prezent Igor Munteanu a luat apă în gură. Ba mai mult, votul lui s-a alăturat majorității care s-a împotrivit constituirii unei comisii parlamentare care ar fi anchetat finanțarea externă a Partidului Socialiștilor. Tăcerea lui este semnul care ne spune că aprobă moratoriul cerut de președintele Dodon pe subiectele ideologice și geopolitice. De aici.

Moratoriul cerut de președintele Dodon Blocului politic ACUM și Partidului Socialiștilor este unul care ar contribui la menținerea la butoanele puterii a acestei nefirești alianțe politice. Doar că vin alegerile locale. Și cele prezidențiale, de anul viitor, bat la ușă. Toate aceste evenimente publice nu pot fi ascunse.

Nu poți băga mereu gunoiul sub preș așa cum au făcut deputații din Alianța pentru Integrare Europeană, care în 2012, au adoptat Legea privind condamnarea crimelor comunismului, dar nu au avut curajul necesar adoptării unei legi care să condamne colaborarea cu KGB-ul sovietic. Petru Lucinschi a motivat gestul, afirmând într-un interviu pentru ziarul Timpul, că adoptarea unei legi a lustrației ar lăsa teritoriul dintre Prut și Nistru fără intelectuali. Lucinschi a spus că toate personalitățile marcante din Moldova au fost în vizorul serviciilor sovietice de securitate și a sugerat că mulți dintre aceștia ar avea semnat un acord de colaborare cu securitatea sovietică. De aici.

Tudor Butnaru, ex-ministru al Securității Naționale a Republicii Moldova, spunea că legea lustrației ar fi trebuit adoptată în primii ani de independență ai Republicii Moldova. Butnaru, care a fost ultimul președinte al KGB a RSSM, afirma că, desecretizarea dosarelor nu ar fi fost o problemă, multe dintre fostele secrete, fie au fost evacuate din Moldova, fie au fost lichidate. De aici.

Eliberarea lui Bolboceanu din pușcărie este un mesaj care confirmă necesitatea lustrației. Doar că este mult prea târzie. Cei care ar fi putut fi afectați de lustrație s-au aflat în funcțiile de conducere ale statului moldovean și au construit  propriile rețele de putere. Reţele care influențează, din umbră, fenomenul politic moldovenesc.

Eliberarea lui Bolboceanu vine să ne spună că lustrația ar trebui mai puțin să condamne trecutul, ea ar trebui să asigure viitorul.

 

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole