Blocul ACUM se macină între logica politică și logica diversiunii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

După anunțarea rezultatelor alegerilor, prima preocupare a oricărui partid care a acces în Parlament ar fi să evalueze posibilitatea de a prelua guvernarea sau de a participa la o coaliție de guvernare în vederea implementării promisiunilor electorale. Aceasta este logica naturală în politică.

De regulă, motivația deciziei are două resorturi. Unul care ține de binele general, altul fiind pragmatic și vizând interesele partidului, fapt acceptabil în viața politică.

Binele general presupune elemente de program ce au ca obiect aspecte economice, sociale, de politică externă, adică cam tot ce ajută la bunăstarea cetățenilor. Binele partidului îl constituie creșterea cotei în măsurătorile privind încrederea electoratului și nu este ceva condamnabil pentru că, iarăși, așa este definită politica.

Diligențele liderilor în sensul prezentat se materializează în negocieri politice, fie și contondente, dar măcar așa cum au fost capabile să o facă partidele care au constituit AIE-urile, adică semnând niște înțelegeri. Și asta face parte din domeniul politicii banale.

Nimic de toate acestea nu se regăsesește în comportamentul ACUM-ului. Nici măcar dorința de a simula negocieri de ochii lumii pentru a putea invoca ulterior scuzele de rigoare în scop elementar de conservare a imaginii. Iar aici încep și întrebările.

De ce nu vrea ACUM să participe la discuții și pune în față doar condiții inacceptabile apriori pentru persoanele cu discernământul aflat în funcțiune? Au fost înaintate câteva argumente și ipoteze pentru aburirea spațiului public în vederea mascării intențiilor reale, foarte greu realizabile, și atât.

Prima grijă a acumiștilor a fost să elimine din discuție ideologiile și chestiunile referitoare la geopolitică. Cică nu există. În toată lumea există, numai R. Moldova a fost, chipurile, scutită de asemenea corvoade inutile. Că ele există în realitate, știm (avem și teritorii aflate sub ocupația Rusiei), dar ACUM-ul ține să-și croiască calea spre îndeplinirea aspirațiilor camuflate, în pofida faptului că finalitatea are chip de monstru din lumea fantasmelor iar prețul electoral musai de plătit este exorbitant.

Când vorbim de monștri și fantasme în context politic, e limpede că chestiunea nu se înscrie în logica politică, ci în logica scenariilor subversive.

Problema cu opțiunea geopolitică și ideologică fiind ”rezolvată”, era previzibil ca ACUM-ul să glăsuiască că nu vrea să facă alianță cu hoții, recte cu PD, expediind aluzii lizibile către PSRM privind partajul puterii. Aici trebuie să recunoaștem că interesul ACUM-ului și al PSRM-ului sunt neintersectabile doar pe terenul politicii adecvate, căci interesele se întâlnesc în zona în care chiar se definește hoția.

De exemplu, dacă ne referim la furtul miliardului, oamenii din ACUM și din proximitatea blocului au participat la furtul miliardului umăr la umăr cu niște persoane din apropierea PSRM, sau poate chiar de la vârful PSRM-ului. În schimb, referitor la membrii PD legat de miliard s-a făcut doar retorică. Căci nu doar probe, ci nici măcar indicii nu au fost prezentate.

Este adevărat că resentimentele și dorința de a arunca totul în aer poate uni destine, dar și de data asta există obstacole impuse de proceduri legale insurmontabile. Bineînțeles, logica politică ar fi lipsit și în acest caz, raționamentele ACUM-ului fiind valabile doar în context la fel de subversiv.

S-a propus și explicația cum că exercițiul pe care îl face ACUM în prezent vizează de fapt alegerile locale ce urmează peste câteva luni. Din nou logică normală nu găsim, căci oricine are idee despre politică știe că miza superioră în într-o competiție politică o constituie accederea la guvernarea statului, nu la cea locală.

În plus, nu am uitat că blocul PAS-DA și-a bătut joc de alegerile pentru Primăria Chișinău anume în considerația alegerilor parlamentare. Să susții la data în care ne aflăm că te antrenezi pentru alegerile locale viitoare, sacrificând interesele la nivelul legislativului, ține de noaptea minții. Și nu ne-ar uimi că cei de la ACUM ar fi în stare să adopte decizii iraționale, constatăm doar că și această variantă face parte din categoria trăsnăilor lipsite de sens.

Așa dar, e la vedere că motivele ”intransigenței” acumiștilor deși sunt variate, toate în aceeași măsură sunt aberante și vor să ascundă un adevăr pe care l-am afirmat și în campania electorală și care acum se developează.

Cred că devine tot mai vizibil că scopul inițial, în același timp suprem și final, al blocului ACUM a fost salvarea de la pușcărie a personajelor care asigură finanțarea blocului, recte Filat, Platon și Țopa, dar și a altor indivizi care au beneficiat de miliardul furat prin intermediul creditelor ”neperformante” sau ”cadourilor”, cum ar fi familia Lucinschi.

Toată activitatea a fost setată din perspectiva acestui deziderat, inclusiv campania electorală pentru alegerile parlamentare. Nu a existat un plan B și resursele au fost afectate în mod exclusiv către osingură țintă. În consecință, în momentul în care diversiunea a eșuat, acel plan alternativ care ar permite participarea la negocierea unui program de guvernare proeuropean, de exemplu, nu există.

Nu există capacități umane și logistice pentru că blocul ACUM funciarmente nu este conceput pentru politica normală și utilă comunității. Chiar dacă politica este o treabă de vocație, o minimă competență trebuie să existe în orice partid. În blocul ACUM este invers, se regăsesc oameni chiar din prima linie a blocului, de exemplu foști ambasadori, despre care nu cunoaștem nici măcar ce profesie au la bază. Sunt activiști. Au opinii, cică. Atât.

Vă imaginați pe cineva din liderii blocului ACUM capabil să discute despre economie, salarii, politici sociale, exporturi, educație, justiție etc? Mă refer la discuții aplicate starea de fapt, buget, la modele, nu la declarații populiste și iresponsabile despre mărirea salariilor de n-șpe ori în condițiile în care atunci când ai fost ministru al educației ai închis școli și internate invocând anume lipsa banilor.

De aia blocul ACUM nu este interesat de negocieri, nu este interesat de guvernare. Nu are cu ce și nu are cu cine. Blocul ACUM este interesat doar de salvarea lui Filat, Platon și Țopa iar pentru așa ceva nu e nevoie de oameni competenți, bine pregătiți, ci de indivizi cu apucături anarho-bolșevice.

 

 

Comentarii