BINOMUL SANDU/NĂSTASE FOLOSIT ÎN ORB DE FSB

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Zilele trecute Curtea Supremă de Justiţie a menţinut decizia Curţii de Apel Chişinău prin care Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de privațiune de libertate în dosarul Băncii de Economii.

Toate căile naționale de atac ale hotărârii judecătorești de condamnare au fost epuizate. Asta înseamnă că mai mulți judecători, inclusiv cei ai Înaltei Curți, au analizat dovezile prezentate și au ajuns la concluzia că Veaceslav Platon este vinovat de faptul că obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii. Potrivit procuraturii moldovene, în această schemă de fraudare a băncii au fost implicați Victor și Viorel Țopa, anterior condamnați pentru șantaj și escrocherie dar care au reușit să părăsească Republica Moldova. De aici.

La data de 14 noiembrie 2019 Comisia parlamentară de anchetă a Fundației Open Dialog a definitivat şi a aprobat raportul pe marginea activităţii acestei fundații în Republica Moldova. Raportul acestei comisii va prezentat în plen legislativului moldovean. De aici.

La o primă vedere nu ar exista nici o legătură între cele două știri. O conexiune există:  Fundația Open Dialog a primit 2 milioane de dolari de la două companii care-i aparţin lui Veaceslav Platon. Acest lucru a fost deja confirmat iar instituțiile statului examinează proveniența banilor donați de Platon aceastei fundații.

Recent liderii opoziției extra-parlamentare moldovenești, Maia Sandu și Andrei Năstase, au refuzat să participe la audierile comisiei parlamentare de anchetă. Cei doi au cerut ca şedinţa comisiei de anchetă să fie publică, deşi, în cadrul acestei comisii s-ar fi prezentat date cu caractre secret.

Președintele comisiei parlamentare de anchetă a declarat că a invitat liderii opoziției extra-parlamentare pentru a afla din primă sursă dacă au avut cunoștiință de faptul că organizația neguvernamentală a beneficiat de finanțare din partea lui Veaceslav Platon.

Maia Sandu şi Andrei Năstase au respins public orice legătură directă cu Fundaţia „Open Dialog” și au respins participarea la lucrările, cu ușile închise, ale comisiei de anchetă.

Foarte bine au făcut!

În spațiul public s-a declarat că ședința nu poate fi publică deoarece în cadrul ei se va opera cu date care poartă caracterul secret. Dar cetățenii Republicii Moldova, Maia Sandu și Andrei Năstase, nu sunt persoane care au acces la date cu caracter secret. Ce să caute cei doi acolo?

Președintele comisiei parlamentare de anchetă a făcut publice întrebările la care liderii opoziției extra-parlamentare ar fi trebuit să răspundă. Sunt întrebări la care, dacă au o minima moralia, cei doi politicieni moldoveni ar trebui să răspundă public. Întrebările le găsiți aici.

E la mintea cocoșului că, imediat după arestarea lui Platon în Kiev, Fundația Open Dialog a început să își îndrepte atenția către Republica Moldova și a început să facă lobby pentru acesta. Probabil, acesta a fost scopul impresionabilei donații. La aceste evenimente au participat activişti civici moldoveni care nu şi-au ascuns niciodată simpatiile pentru Federaţia Rusă, după care au început să fie atrași și politicieni moldoveni. 

Îmi permit să cred că binomul politic Sandu/Năstase nu au cunoscut apropierea Fundației Open Dialog de Platon, persoană despre care mai multe anchete jurnalistice afirmă că a fost cel mai mare speculant financiar din spațiul CSI.

Se impune totuși o întrebare cât de naiv trebuie să fi ca să crezi că participi la evenimente internaționale, care costă o căruță de bani, doar pe degeaba?

Dacă admitem că au crezut asta, atunci cei doi politicieni moldoveni au fost folosiți, fără să știe, de către serviciile speciale străine. Activitatea fundației conduse de Ludmila Kozlowska a avut un rol în aprobarea, de către diverse foruri europene, a unor rezoluţii îndreptate împotriva Poloniei, României și Republicii Moldova, statele în care Washington-ul încearcă să își consolideze prezența, inclusiv militară.

Dacă au o minimă decență cei doi politicieni ar trebui să răspundă întrebărilor comisiei de anchetă.

Ca să înțeleagă și electoratul moldovean, dacă cei doi au înțeles, sau nu, că au fost manipulați de serviciile speciale ale unor state ne-prietene Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole