Bilă albă, pentru ministrul Apărării, Anatol Şalaru

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În România există cetăţeni neinformaţi, despre situaţia reală, din Republica Moldova, efectul fiind aparentul dezinteres faţă de procesul reîntregirii naţionale. Mai sunt, tot în dreapta Prutului, oficiali care par a nu îşi înţelege rostul, în chestiunea interesului naţional al reunificării, pe cale democratică, a celor două state româneşti, în care trăieşte un singur popor, cel român. Şi minorităţi naţionale, demne de tot respectul. Nu în ultimul rând există şi foşti demnitari, care, mai degrabă din raţiuni ce ţin de orientarea unilaterală, generată de prejudecăţi ce resping apriori anumite realităţi, se fac apostolii cultivării fricii faţă de… invazia militară rusă, la vest de Nistru.

Aşa este şi cazul unui fost consilier, la palatul cu peşti mulţi, evident cei din acvariu, iarna, vara fiind în iluzia de lac creată la Cotroceni, probabil pentru a înţelege unii mai bine, ce înseamnă să cazi din lac în puţ.

Omul obişnuit cu peştii a emis pe un areal electronic, din Bucureşti, ideea că va fi o agresiune militară rusă, împotriva României, dacă aceasta se va uni cu Republica Moldova.

Din acest punct de vedere, consilierul amintit are mai degrabă o mentalitate de cetăţean estonian, diferenţa fiind că Estonia are informaţia publică, difuzată de Moscova, în ultimele zile, conform căreia în Districtul Militar rus Vestic, aflat dincolo de frontiera cu statele baltice, foste sovietice, vor lua fiinţă trei divizii noi, ale Forţelor Armate Ruse, din care una va fi dislocată la Kaliningrad, evident preventiv.

Deci la Kaliningrad, nu în Transnistria.

Între timp, ministrul Apărării, de la Chişinău, Anatol Șalaru, a făcut câteva afirmaţii, de interes general, pe marginea celor scrise, pe un site, de cetăţeanul european Iulian Fota, fost consilier prezidenţial. Anatol Şalaru declară:

“Reunificarea României cu Basarabia a fost și este un deziderat istoric al tuturor românilor. Ideea că în cazul unei reunificari, Rusia ar putea declanșa un conflict armat sau Ungaria ar putea cere Transilvania este ridicolă. Unirea Republicii Moldova cu România se va face în primul rând în cadrul dreptului internațional și nu doar în cadrul unei ecuații de securitate. Românii au dreptul de a trăi într-un stat comun la fel cum trăiesc germanii, francezii și oricare alt popor. Unirea celor două state românești nu este îndreptată împotriva nimănui și nu poate fi o amenințare pentru nimeni. Și România și Republica Moldova sunt state semnatare ale Acordului de la Helsinki unde se precizează modul în care pot fi modificate granițele dintre state. Mi se pare infantil să crezi că Rusia va ataca NATO pentru că România se unește cu Republica Moldova, despre care inclusiv rușii recunosc că este pamânt românesc. Dacă Rusia vrea să atace România și implicit NATO, o va ataca și fără unire.”

Lucid, realist şi necesar punctul de vedere al ministrului Apărării, de la Chişinău, Anatol Șalaru.

Asta pentru că şi evenimentele premergătoare numirii actualului guvern, de la Chişinău, precum şi cele care au urmat, au demonstrat că teritoriul european dintre Prut şi Nistru nu este un sat fără câini, că nu mai dictează vocea imperiului răsăritean, că Occidentul, în general, şi Statele Unite ale Americii, în mod special, nu doresc şi nu vor permite o revenire la situaţia anului 1992.

Bilă albă, pentru ministrul Apărării, Anatol Şalaru, care – într-un context intern artificial tensionat, de actori politici ce depind de sponsori externi – a pus la punct pe unul din cercul celor care vor să se schimbe lucrurile, dar să nu se modifice nimic, după cum sugera Caragiale…

Punerea la punct era necesară, pentru că, pe malurile Dâmboviţei, mai sunt personaje, altfel respectabile, care, în loc să recunoască, măcar tacit, că nu se pricep la aspectele complexe, ale reîntregirii naţionale, preferă „Preţioasele ridicole”, evident nu comedia lui J.B.P. Molière, ci aceea în regie lor proprie.

Chiar şi la Chişinău, cetăţeni precum Igor Dodon, tot îi dau înainte cu referendumul, uitând că Stalin nu a făcut plebiscit, când a violat România şi a desprins partea sa răsăriteană.

Referendum va fi, ca în viitorul stat cipriot unificat, probabil în acest an, dar pe întreg teritoriul, după ce legislativele cipriote actuale vor aproba actul reîntregirii statului divizat doar de interese străine, susţinute de trupele unei ţări vecine.

Aşa va fi şi în cazul reîntregirii noastre naţionale viitoare.

Parlamentul de la Chişinău va declara reunificarea, cel de la Bucureşti o va sigila, prin vot, iar ulterior, referendumul va fi pe întreg teritoriul României reunificate, pentru că toţi cetăţenii noului stat au dreptul şi obligaţia să arate lumii civilizate, democrate, că este voba de voinţa unui popor demn, in integrum, conştient de soarta sa viitoare.

***

Pot fi multe stavile viitoare, în calea reunificării, dar deja bulgărele de zăpadă a pornit la vale, motiv pentru care, dacă aveţi timp şi doriţi să aflaţi lucruri interesante, urmăriţi şi dialogul purtat cu compatrioţii Mircea Druc şi Marius Văcărelu, pe tema viscolului ce bântuie Europa de Est.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Ion Petrescu

Ion Petrescu

S-a născut la 2 noiembrie 1955, în Bucureşti, tatăl, Ion, fiind din judeţul Argeş, iar mama, Tamara, din stânga Prutului. A urmat cariera militară avansând până la gradul de colonel, fiind opt ani director al Trustului de Presă al Armatei României. ...

Ultimele articole