Băţul cu capete diametral opuse

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Asistăm zilnic la un şir de explozii interne manifestate de liderii politici pe fundalul apropierii Acordului de Asociere cu UE.

De mai bine de trei săptămîni liderul PSRM, Igor Dodon  organizează zilnic proteste, lunar conferinţe internaţionale şi campanii masive de informare a cetăţenilor despre UV. Astfel, într-o asemenea conjunctură dificilă dînsul se mişcă chiar destul de rapid în comparaţie cu alte partide care au renunţat la vectorul extern al ţării doar de dragul campaniei electorale care se apropie cu paşi rapizi.

La polul opus lui Igor Dodon se afişează liderul PLDM, Vlad Filat care nu conteneşte să lanseze diverse planuri şi strategii de viitor. Recunosc că şi în cazul dat miza o constitue mai degrabă, nu apropierea zilei de 27 iunie ci, campania  electorală pentru a arăta cetăţenilor că PLDM a înfăptuit ceea ce a promis. Concomitent, trebuie de recunoscut că deşi planul a fost unul foarte general, vag, dar şi foarte criticat cu vîrf şi îndesat a reuşit oarecum să prindă priză la public.

La extrema opusă primelor doi, deşi doar pe bloguri, îşi manifestă frustrările nimeni alta decît preşedintele PNL, Vitalia Pavlicenco. Înarmată cu mult curaj şi sprit competitiv cu bloggerii, Vitalia Pavlicenco luptă cu înverşunare pentru idealurile romîneşti. Mai exact pentru ceea ce numin noi cetăţenii moldoveni de origine română. Criticîndu-i foarte dur pe primii doi. Doar că spre deosebire de ei Vitalia Pavlicenco nu a  făcut nimic, absolut nimic concret de cînd partidul său a fost înregistrat.

În cazul dat, cetăţenii pe lîngă faptul că sunt foarte frustraţi de promisiunile deşarte enunţate zilnic, sunt puşi în faţa băţului cu poluri diametral opuse. Pe de o parte organizarea referendumului cerut de Igor Dodon, pe de altă parte susţinerea parcursului european al ţării.

Pe o anumită dimensiune a problemei sunt de acord cu Igor Dodon cînd susţine că cetăţenii au dreptul să aleagă singuri între est şi vest. De acord, ba mai mult cred că PLDM-ul ar trebui să suţină acestă poziţie cu condiţia că din moment ce cetăţenii vor opta pentru UE, primul să pună capăt speculaţiilor cu UV, şi invers.

Astfel, şi politicienii vor fi mai liniştiţi, şi cetăţenii mai împăcaţi duhovniceşte.

Comentarii

Elena Nistor

Elena Nistor

Am absolvit facultatea de istorie, apoi cea de jurnalism. Am luat si masteratul. Sunt pasionata de politica. Cred ca prin acest blog, contribui la dezvoltarea pluralismului politic....

Ultimele articole