Bătălia clanurilor: Moldova în colaps.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În aceste zile în Moldova asistăm la o bătălie a clanurilor. În timpul campaniei electorale s-au promis vrute și nevrute și nimic nu s-a întâmplat. Acum că termenul de formare a unei majorități a expirat sunt în stare să vândă pe oricine și oricui.

Federalizarea Moldovei

Kozak a venit la Chișinău cu cereri foarte clare: formarea unei majorități supuse Moscovei. Pentru a se asigura de acest lucru s-a văzut și a convins factorii implicați și a pus condiția cheie: federalizarea statului Republica Moldova.

Ce înseamnă acest lucru? Că Republica Moldova și Transnistria vor forma un tot în care Tiraspolul decide la Chișinău dar Chișinăul nu va decide la Tiraspol(cam cum e acum dar pe față). Practic se va extinde regiunea transnistreană până la Prut, adică va avea România granită cu Rusia din nou.

De acum la numărul votanților socialiști vin și se adaugă de dincolo de Nistru noi alegători și de acum încolo cel puțin jumătate de secol cărțile sunt făcute.

Ca să nu piardă funcțiile au trădat pe moldoveni

Trădarea făcută de Maia Sandu și Andrei Năstase este evidentă. Greșeala partidelor de la București a fost că a decis să susțină personaje dubioase și să se implice în viața politică de la Chișinău.

Deputații celor două partide vor face ce li se spune căci dorința funcției este mare și nu vor să riște alegeri.

Deși au venit cu un discurs european, Maia Sandu și Andrei Năstase au făcut-o întoarsă la 180 de grade și au acceptat alianța cu socialiștii.

Nu știu ce crede electoratul unionist și/sau pro-european, dar de la București se vede ditamai muntele de gunoi politic.

Ce am aflat: la prezidențiale am ales între Rusia și Rusia

Ce am aflat acum este că la prezidențiale de fapt moldovenii au ales între doi reprezentanți ai Rusiei.

Acum cei doi de atunci s-au luat la braț și întorc spatele la Bruxelles, spre Moscova.

Andrei Năstase ministru de interne. Miza?

Miza este evidentă: controlul polițiesc asupra statului. Cel mai probabil vom asista la arestarea imediată a lui Plahotniuc și a apropiaților săi…

Aceștia însă cu siguranță vor părăsi Moldova înainte, așa cum au făcut și Țopii.

Interdicția lui George Simion?

Am putea presupune că acest act ilegal va fi anulat? În nici un caz și am siguranța că noii vor fi mai răi decât vechii.

Fără soluție

Așa pot cataloga situația din Republica Moldova. La moment varianta Unirii a fost dinamitată politic de la București iar în România, deși se vrea, nu avem o clasă politică capabilă să asigure condițiile unui astfel de proces.

Ce va fi?

Va fi cu mult mai rău căci revenim la perioada Voronin, …dar mai rău. Va urma o perioadă extrem de grea, cu o criză socială și economică profundă.

Cel mai probabil vor fi mișcări de stradă în perioada electorală, agitație pentru destabilizarea statului.
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html http://credit-n.ru/zaymyi-next.html
http://credit-n.ru/zaymyi-next.html

Comentarii

Marius Dorin Lulea

Marius Dorin Lulea

- Istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie - Sunt militant activ pentru consolidarea democraţiei din Republica Moldova, apărarea drepturilor omului şi a creşterii imp...

Ultimele articole