Băsescu dă de pământ cu alianța NUD(ă)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

De vreo lună se crează impresia că pe ringul politicii moldovenești au rămas doi adversari. Pe de o parte democrații, care au adunat în jurul lor majoritatea parlamentară și, pe de alta, alianța NUD (Năstase-Usatîi-Dodon). Cei doi rivali au băgat zâzanie și între moldovenii de rând. Dacă, Doamne ferește, îndrăznești să spui în public că ai altă părere decât cei trei lideri ai opoziției, atunci ești etichetat drep omul lui Plahotniuc. Coaliția NUD precepe lucrurile după principiul cine nu-i cu noi, este împotriva noastră, dezbinând poporul întrei ai lor și ai nostri.

Dar nu despre asta era vorba, ci depsre cioara alba a acestei coaliții monstruase, despre Năstase, care azi a fost luat la rost și de către Băsescu. Ex-președintele roman a fost invitatul emisiunii Alb și Negru la Unimedia, unde l-a făcut cu ou și oțet platforma DA. Băsescu e supărat rău pe Năstase pentru expresia lui celebră că “punem batista pe țâmbal pe vectorul geopolitic pentru un an”. Fostul președinte roman a spus că “opțiunile geopolitice trebuie făcute în Republica Moldova, nu terfelite. Acesta este refugiul lașilor – nu vrem să discutăm geopolitică. Frate, dar securitatea ta, a Republicii Moldova, nu depinde de evoluțiile geopolitice din anii următori?”, a întrebat Traian Băsescu.

Acest căpitan de marină, cu două mandate de președinte știe bine că un stat mic precum Republica Moldova nu poate fi independent în tot sensul cuvântului. El știe că este imposibil să pui batista pe țâmbal că oricum pe sub batistă se vor perinda fel de fel de agenți străini de la securiști ruși până la spioni americani.

Băsescu a mai spus că românii nu prea înțeleg de ce la Chișinău au ieșit oamenii în stradă dacă s-a votat un Guvern. De regulă, într-un stat european se dau 100 de zile Guvernului, se dă o șansă pentru a vedea ce poate. Cât privește influența lui Plahotniuc asupra lui Filip a spus că atunci când “un om ajunge la șefia Guvernului există probabilitatea să iasă de sub tutela patronului. Așa s-a întâmplat și la București”.

De o habă de vreme, cei din PMAN încearcă să convingă oamenii că doar Plahtoniuc se teme de anticipate și că e timpul să-i spunem “nu” actualei guvernări. Băsescu, însă, vede altfel lucrurile. Zice că nu înțelege de ce se insistă pe anticipate, atât timp cât forțelele proeuropene de altrantivă nu și-au înregistrat partidele. Politicianul român s-a referit la Maia Sandu și, eventual, la platforma DA, dacă mai este pro-UE și nu s-a lăsat adulmecată de Usatîi și Dodon. Băsescu s-a arătat convins că în cazul unor posibilile anticipate, câștigă rușii. De asta sunt conștienți și politicienii de la Chișinău. De aici îmi apare și întrebarea. Maia Sandu și platforma DA servesc intereselor lui Dodon și Usatîi?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole