BASARABIA NU E ROMÂNIA. PĂCAT.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, cu votul a 61 de deputați, Declarația privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Declarația majorităţii parlamentare moldovenești, condusă de Partidul Democrat, a fost adoptată în ajunul vizitei în Moldova a vice-preşedintelui Guvernului Federației Ruse, Dimitri Rogozin. Peste câteva zile, în urma aprecierilor denigratoare la adresa  autorităților moldovenești, făcute de oficialul rus, Chișinăul l-a declarat pe Dimitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova.

La o zi înaintea celebrării Declarației de Suveranitate a RSS Moldovenești, primul document oficial prin care statul moldovean își afirma supremația legilor moldovenești asupra celor din Uniunea Sovietică, Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluția înaintată de Republica Moldova pentru retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ei.

După ședința ONU, premierul moldovean, Pavel Filip, a fost primit la Washington de Secretarul de Stat, Mike Pompeo, unde a semnat un document care prevede principalele direcţii de cooperare moldo-americană şi priorităţile dialogului strategic dintre cele două state.

Într-un text mai vechi, George Friedman declara că statul care va controla cordonul de Est, de la Baltică la Marea Neagră, va controla securitatea celor două blocuri geopolitice antagoniste – Rusia și UE. De aici.

Doctrina Trump, America First, își propune controlul securității, militare și energetice, a celor două entități. Pentru a realiza acest lucru, Statele Unite consolidează, economic și militar axa Varșovia – București și proiectul ”Intermarium. Moscova și Berlinul se opun acestei inițiative.

Presa română notează că Forțele Aeriene ale SUA intenționează să cheltuiască aproape 40 de milioane de dolari pentru construcții noi și îmbunătățiri la bază aeriană 71 din Campia Turzii, România, pentru a o face compatibilă cu noile tipuri de avioane americane F22 și F35. Lucrări de același tip se desfășoară și în bazele aeriene din Polonia.

Chișinăul este și el în atenția Statelor Unite. Cu suportul discret al americanilor, în 2018, Republica Moldova a fost gazda unei conferinţe interparlamentare cu genericul „Georgia, Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările de securitate curente”. În cadrul summitului, şefii legislativelor din cele trei ţări au semnat o declarație prin care se angajează să promoveze o poziție comună în domeniul apărării și securității. De aici.

La începutul lunii iunie ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit s-a întâlnit cu președintele Dodon, cu premierul moldovean Pavel Filip, și a participat la o emisiunie a televiziunii publice. Ambasadorul Pettit a declarat că a discutat cu  președintele moldovean despre importanța Republicii Moldova ca partener responsabil în domeniul securității în regiune și l-a încurajat să ia în considerare cooperarea în continuare pentru modernizarea Armatei Republicii Moldova prin instruire și modernizarea echipamentului. De aici.

În interviul acordat postului de televiziune Moldova, în 2016, cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova, ambasadorul Pettit a spus, cu subiect și predicat, că Republica Moldova nu este România și că trebuie să rămână stat suveran și independent în interiorul unei granițe sigure. De aici.

A fost momentul implicării politicii americane în ecuația basarabeană, și startul construirii Intermarium.  Implicarea Statelor Unite în politica de vecinătate a Uniunii Europene, face aproape imposibilă transformarea Republicii Moldova într-o monedă de schimb între Germania și Federația Rusă, state care au propriile interese în regiune, diametral opuse de cele americane. Poziționarea geografică a statului moldovean face ca Moldova să fie cheia de boltă pentru cucerirea cordonului de securitate de la Baltică la Marea Neagră. Motiv pentru care Statele Unite susțin proiectele de consolidare a suveranității statului moldovean. De aici și susținerea  rezoluției ONU referitoare la retragerea forțelor militare ruse de către Statele Unite. Probabil, și un motiv pentru care Statele Unite își vor construi, la Chișinău, una dintre cele mai mari ambasade din regiune.

Basarabia nu e România. Păcat.

Ca să fie, ar trebui ca unioniștii moldoveni să aibă o voce distinctă în viitorul Parlament de la Chișinău. Pentru a ajunge în Parlament ar trebui să convingă. Și să se unească.

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole