Basarabia în al doilea război mondial. Victorie ori înfrângere?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Al doilea război mondial a fost, indiscutabil, o mare tragedie pentru toată Terra; pierderi financiare imense, numeroase victime pe ambele fronturi, suferinţă, durere, moarte… Cine a câştigat şi cine a pierdut în acel război?  Basarabia de atunci a câştigat sau a pierdut? 9 mai – Ziua Victoriei sau Zi de Doliu?

URSS-politic a câştigat

La prima vedere pare totul evident. URSS a câştigat, Germania nazistă a pierdut. Republica Sovietică Socialistă Moldovenească de pe atunci, fiind DEJA parte a URSS, e şi ea de partea câştigătorilor. 9 mai e zi a victoriei pentru câştigători şi zi de doliu pentru nazişti. Oricine nu se bucură de victorie în ziua de 9 mai devine automat numit nazist sau susţinător al acestuia. PCRM, cred eu, profită cel mai mult de acest eveniment.

URSS-social a pierdut

De fapt, societatea civilă a pierdut, indiferent de ce parte a fost. Nemţi, ruşi, moldoveni, români, americani, etc. Au pierdut toţi. Atunci care a fost rostul războiului? Cine a câştigat? Vă amintiţi de imaginile cu Molotov şi Ribbentrop în timp ce semnau acel pact? În special zâmbetele lor pline de satisfacţie în timp ce divizau lumea şi repartizau teritoriul de influenţă după bunul lor plac, fără să-i intereseze părerea Poloniei, Ungariei, Basarabiei, şi a tuturor popoarelor acaparate. Cred că după semnarea acestui pact,  războiul a fost inevitabil. Dacă nu ataca Germania URSS, ar fi atacat URSS Germania. Iar dacă nici una, nici alta, poporul simplu s-ar fi răsculat împotriva faptului că li se decide soarta fără voia lor.

Semnarea pactului Ribbentrop-Molotov

Ce a „câştigat” Basarabia?

Teritoriul din sud, limba română, intelectuali deportaţi şi omorâţi, oameni – carne de tun ai URSS, foametea artificială, şi multe altele. Slavă Patriei Mamă pentru toate aceste „cadouri”. Victorie! Ura!

Din aceste motive, şi multe altele, cred că sărbătorile legate de al doilea război mondial trebuie să fie numite zile de doliu atât pentru R. Moldova, cât şi pentru populaţia din Rusia şi celelalte popoare participante la acel război. Sau cel puţin zile de comemorare, şi nici într-un caz ale victoriei. Războiul a fost o greşeală, o prostie. Astfel 9 mai devine ziua în care am scăpat de această greşeală. Un om, după ce greşeşte, pleacă capul în jos şi cere iertare. Cel puţin aşa ar trebui să fie. Noi ce facem? Strigăm „Ura, am făcut o prostie şi din 9 mai 1945 nu o mai facem! ”

Sunt ruşii eliberatori?

Ne-au eliberat de cine, sau de ce? Ori în mâna naziştilor, ori în a ruşilor, tot peste monstru am fi dat. Nu am avut de ales prea multe. Poate Rusia şi Germania de atunci au avut de câştigat influenţă asupra noastră, dar celelalte popoare au avut numai de pierdut. Se ştie că Rusia, după război, a omorât mai multă lume decât în timpul războiului. Deaceea şi nu înţeleg motivul pentru care putem sărbători Ziua Victoriei.

? mai?, iunie?, iulie?……. 2011?, 2012?, 2013?……? – Ziua Victoriei depline!

A fost o victorie împotriva nazismului. Incontestabil! Foarte bine! Dar ar fi necesară şi o victorie asupra dictaturii comuniste, ca să fie o victorie deplină. Cred că Ziua Victoriei va trebui sărbătorită în ziua în care comunismul şi dictatura vor dipărea totalmente din acest spaţiu şi aşa necăjit. Vă doresc ca acea zi să vină cât mai curând!

Cu drag de voi şi de ţară,

Constantin OrioN.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii