Bănuielile procurorilor prind contur: Veaceslav Platon i-a cumpărat feciorului 40% din acțiunile Agroinbank din banii furați de la Banca de Economii

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Poza cu Veaceslav Platon, pus la pământ și încătușat de către poliția ucraineană a înduișat on-line-ul mioritic. Indiferent dacă a băgat mână în buzunarul Băncii de Economii, sau e cheie de biserică, oricum, o fotografie cu un om pus cu nasul în asfalt nu te lasă indiferent. Așa suntem noi, moldovenii, plini de compasiune.

Dar, lăsând emoțiile într-o parte, la 24 de ore după ce procuroii au anunțat că Platon a furat 800 de milioane de la Banca de Economii, acuzațiile lor parcă prin contur. Pentru asta trebuie să ne amintim doar câteve lucruri.
Ieri, șeful procuraturii Anticorupție declara că din banii obținuți fraudulos de către Platon de la Banca de Economii, omul de afaceri și-a tras 40 la sută din acțiunile Agroindbank. La prima vedere e o declarație bombă.

Doar că… este cazul să ne amintim despre articolul apărut în luna mai pe newsmker.md, în care se spunea că unul dintre feciorii lui Platon vrea să cumpere 39,58% din acțiunile Agroindbank. Egor Platon, de 21 de ani, a cerut acordul Băncii Naționale pentru tranzacție încă în luna aprilie, iar decizia autorității bancare așa și nu a fost făcută publică. Judecând, însă, după afirmațiile lui Morari, care spune că va cere în instanță aplicarea sechestrului pentru pachetul de acțiuni cu pricină, e clar că, oficial, 40% din Agroindbank îi revine puștiului de 21 de ani. Din ce bani? Cred că e clar de sine.

Ce nu a putut cumpăra Slava Platon și-a luat singur, remunerând doar oamenii care au muncit l-au îmbogățit. Vorbesc aici despre Stela Pahomi, băgată după gratii, într-un dosar de prejudiciere a 75 de acționari Agroindbank. Reporterii Rise Moldova au scris anterior că Stela Pahomi, fost membru al consiliului de administer Agroindbank, era omul lui Platon în bancă. O dovadă în plus este că aceasta reprezenta inclusiv interesele celor două companii (acționari MAIB), conecate la controversatul om de afaceri. Platon a recunoscut că există o relație între el și Pahomi, dar a fost discret în declarații. “Vorbele mele ar putea fi interpretate, astfel încât eu îi pot face doar rău. Aşa că, în această situaţie, nu ar fi corect să vorbesc la acest subiect”, a declarat atunci Slava.

În acest fel, afaceristul i-a dat un semnal subalternului, lăsând să se înțelegă că el nu o va trăda. Nu în semn de mulțumire pentru toate serviciile, ci în speranța că și Pahomi îi va rămâne fidelă. Altfel spus, nu va divulga nimic procurorilor despre fărădelegile șefului.

Doar că în zadar….am impresia că anume Stela Pahomi a fost cea care a făcut posibilă elucidarea unui furt de 800 de milioane de la Banca de Economii și achiziționarea acțiunilor Agroindbank din banii delapidați.

Comentarii

Iurie Morarescu

Iurie Morarescu

Am crescut la țară, printre tractoare. Părinții sunt oameni simpli și, probabil, din acest motiv și-au dorit cu tot dinadinsul să-mi bage carte-n cap. După absolvirea liceului din satul natal, Boșcana (r. Criuleni), am fost admis la Academia de S...

Ultimele articole