Banca de Economii, Filat şi Voronin sau de ce Gurău adie că ar vrea să plece de la PCRM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Am avut un moment de ezitare când am citit pe facebook un fel de „aluzie” făcută de consilierul comunist din Consiliul Municipal Chişinău, Victor Gurău, că ar putea părăsi PCRM din cauza atitudinii adoptate de tovarăşii săi de partid din Parlament în chestiunea Băncii de Economii din Moldova (BEM). Şi anume:Victor Gurău se referea la faptul că joi, 14 februarie, în cadrul şedinţei Biroului Permanent al Parlamentului, reprezentaţii PCRM, alături de cei ai PLDM, au votat împotriva propunerii deputaţilor PL de a constitui o comisie parlamentară de anchetă care ar examina cauzele degradării până aproape de faliment a situaţiei de la BEM. Nedumerirea mea era provocată de faptul că anume Victor Gurău a prezentat recent, într-o conferinţă de presă, o schemă din care reieşea că de la Banca de Economii s-au furat peste 1,5 miliarde de lei, după ce în fruntea Consiliului de Administraţie al BEM a fost numit omul lui Vladimir Filat, secretarul general al Guvernului, Victor Bodiu. Impresia mea a fost că Gurău a prezentat această schemă şi ca reprezentat al PCRM, el fiind polemistul numărul unu al comuniştilor. Şi acum, na-ţi-o bună, tovarăşii săi refuză să constituie o comisie parlamentară în problema fraudelor de la BEM pe care Gurău le-a investigat şi elucidat.

Acest paradox are totuşi o explicaţie pe care am ajuns să o deţin şi eu după ce am luat cunoştinţă de o investigaţie pe un ziar românesc, de altfel foarte cunoscut. Este vorba de românialibera.ro care a publicat un material cu titlul „Banca de Economii a Moldovei, acuzată că a spălat banii ucigaşilor lui Serghei Magniţki”. România Liberă susţine că prin BEM s-au spălat bani încă în perioada în care ţara era guvernată de Voronin şi că acesta ar avea o implicare directă în aceste scheme frauduloase.
Dar mai bine să cităm sursa: „Portalul EU Observer a dezvăluit vineri că Hermitage Capital, compania aflată în centrul operaţiunii kaghebisto-mafiote în urma căreia a fost ucis Serghei Magniţki, a depus în luna iunie 2012 o plângere la Procuratura din Chişinău în care acuza Banca de Economii că a spălat 53 de milioane din banii mafiei ruseşti în 2008. Ieri (12 februarie 2013), premierul Vlad Filat a solicitat autorităţilor să verifice scrisoarea unei alte firme britanice, care a acuzat BEM că a spălat, tot în 2008, 5,4 miliarde de ruble (aproximativ 195 milioane de dolari, la cel mai puternic curs rublă/dolar înregistrat în 2008). În 2008, stăpân absolut la Chişinău era comunistul Vladimir Voronin”.

În continuare, România Liberă aminteşte povestea tristă a lui Magniţki şi a Hermitage Capital, companie pentru care acesta lucra.

„În 2007, Hermitage Capital, companie cu sediul în Marea Britanie, condusă de William Browder, era cel mai mare investitor de pe piaţa rusă. În acel moment, un grup mafiot numit grupul Kluyev, alcătuit din foşti ofiţeri ai serviciului de informaţii rus, FSB, fost KGB, poliţişti, procurori şi membri puternici ai crimei organizate au supus Hermitage unui atac criminal fără precedent. I-au confiscat câteva companii pe care le-au falimentat pentru a solicita din partea statului returnări de taxe în valoare de 230 de milioane de dolari. Autorităţile ruse au acuzat Hermitage de evaziune fiscală şi l-au declarat pe Browder persona non grata în Rusia.

Magniţki, avocat în cadrul unei companii de audit care avea drept client Hermitage, a dezvăluit întreaga schemă şi a acuzat de corupţie înalţi oficiali guvernamentali, din poliţie şi procuratură. Sfârşitul se ştie. Magniţki a fost acuzat de evaziune fiscală împreună cu Hermitage, arestat, iar în noiembrie 2009, după un an de bătăi, torturi şi refuz al celor mai elementare drepturi, Magniţki a murit din cauza rănilor, legat pe un pat de închisoare. Congresul Statelor Unite a adoptat o lege cu numele lui prin care a îngheţat conturile din băncile americane ale oficialilor ruşi implicaţi în acest caz şi le-a interzis să intre pe teritoriul american, cazul devenind şi un motiv de tensiune între Rusia şi Uniunea Europeană. Iar Bill Browder caută dreptate inclusiv în Moldova, ţară care doreşte să adere la Uniunea Europeană”.

Potrivit investigaţiei publicate de România Liberă, gruparea criminală rusească Kluyev, care a atacat compania Hermitage Capital din Maria Britanie, a făcut uz de serviciile Băncii de Economii din Moldova.

„Hermitage a intrat în posesia unor documente potrivit cărora grupul Kluyev a virat în 2008, 53 de milioane de dolari dintr-un cont al băncii ruseşti Krainiy Sever în două conturi ale Băncii de Economii a Moldovei.

Mai târziu, Banca de Economii a virat la rândul ei banii în mai multe conturi din Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia şi Lituania. Cipru este deosebit de relevant aici, pentru că luna trecută serviciile de informaţii germane au realizat un raport în care acuzau băncile cipriote că spală banii mafiei ruseşti. Cipru se află totodată în căutarea a 16 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru salvarea propriului sistem financiar, iar Germania a invitat deschis Rusia să participe la această salvare alături de UE, date fiind relaţiile strânse dintre cele două ţări.

Browder a declarat pentru EU Observer că „Moldova este un punct-cheie de tranzit cheie pentru banii spălaţi în cazul Magniţki, astfel încât o investigaţie autentică ar spori în mod exponenţial capacitatea agenţiilor europene de aplicare a legii de a-i aresta şi a-i expune public pe oamenii care se află în spatele acestor reţele mafiote” şi a avertizat că „ceea ce fac sau nu moldovenii ar putea fi un test dacă sunt sau nu un partener pe care să te poţi baza într-o viitoare includere în structurile europene”. Drept pentru care Centrul Naţional Anticorupţie a declanşat o anchetă, iar premierul moldovean Vlad Filat a promis că va monitoriza personal cazul”.

Deci, din materialul publicat de România Liberă ar reieşi că Voronin nu are nici un interes să se facă lumină asupra activităţii BEM din 2008. Aceasta este probabil explicaţia faptului că reprezentaţii PCRM în Biroul Permanent al Parlamentului au refuzat să susţină înfiinţarea unei comisii de anchetă pe acest caz. Pe de altă parte, Filat nu vrea înfiinţarea acestei comisii de anchetă pentru că, se pare, anume omul său de nădejde, Bodiu, a pus pe brânci banca.

Că situaţia Băncii de Economii s-a înrăutăţit dramatic după ce filat şi-a delegat ortacul în fruntea consiliului de administrare, Victor Bodiu, reiese cât se poate de clar şi din rezultatele preliminare ale controlului complex efectuat de către Banca Naţională a Moldovei la Banca de Economii S.A. Astfel, în luna ianuarie 2013, s-a constata înrăutăţirea continuă a creditelor băncii, fapt ce va determina crearea, la data de 31 martie 2013, a provizioanelor adiţionale pentru pierderi la credite şi alte active în mărime de aproximativ 430 de milioane de lei. Aceasta va atrage după sine diminuarea capitalului băncii până la minus 300 de milioane de lei şi declanşarea automată a procedurii de lichidare a băncii în conformitate cu Legea Instituţiilor Financiare.

Dacă se va întâmpla asta, atunci consecinţele ar putea duce chiar la deprecierea valutei naţionale. Astfel, potrivit aceloraşi rezultate preliminare a controlului efectuat de către Banca naţională, în cazul lichidării Băncii de Economii, există riscul de pierderi semnificative ale tuturor depozitelor persoanelor juridice (inclusiv mijloacele Statului) de 1,386 de miliarde. De asemenea, există riscul ca Statul sa fie nevoit să susţină Fondul de garantare a depozitelor cu suma de 460 de milioane de lei pentru a returna depozitele garantate din Banca de Economii în sumă de 604 de milioane de lei. Efectele lichidării Băncii de Economii vor fi resimţite de întregul sistem bancar, fiind posibilă o retragere a depozitelor de circa 20-30%, stoparea activităţii de creditare, presiuni de depreciere a monedei naţionale şi riscul de faliment al altor bănci.

Vedeţi, situaţia riscă să devină dramatică. Aşa că, după mine, Victor Gurău are tot temeiul să plece din PCRM. Dar cine atunci îi va reprezenta pe comunişti în dezbaterile televizate, că toţi ceilalţi care au mai fost au cam plecat? Poate Iurie Muntean? Mă tem doar că el nu se prea pricepe la bănci.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii