Bâlbâiții lui Filat și Diacov

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu este pentru prima dată când bașcanul de Comrat, Formuzal, o face pe cel mai independent și mai suveran în țara aceasta. Propunerea lui de a organiza un referendum în autonomia teritorială Gagauz Yeri pentru a afla opinia găgăuzilor despre cursul politic al R.Moldova e o nouă ieșire obraznică. Dar nu ultima. Anterior el l-a felicitat pe liderul secesioniștilor de la Tiraspol cu ocazia creării autoproclamatei republici.
Nimeni dintre cei trei capi nu a reacționat oficial, căci Formuzal este membru al guvernului. Întrebarea e directă: ”Pentru el există Constituție sau nu?” De ce atunci nu s-a pus problema sancționării drastice a celui care cere mereu bani din centru și i se dau, el menținându-se astfel în fotoliu?
Nu demult un ortac de-al democraților, Ivan Burgugi care face parte din fracțiunea PD în adunarea populară de la Comrat , se aventura în a organiza un referendum privind ieșirea Găgăuziei din componența R.Moldova.
PD nu a reacționat, cu toate că era obligată să o facă. Și acum Diacov, fiind chestionat de reporteri, a spus, nici mai mult, nici mai puțin că Formuzal mai are puțin de stat în scaunul de bașcan și își caută de lucru. Era potrivită, categoric, o reacție a aceleiași fracțiuni a PD din Adunarea Populară prin care să se condamne intenția de tensionare a situației de către bașcan.
Am lăsat special pentru final intervențiile lui Leancă și Timofti, creaturi de-ale lui Filat. Ei au comis două greșeli strategice enorme:
1. Nu au elaborat și dat publicității, urgent,un comunicat oficial în legătură cu declarația lui Formuzal. Permițându-și să comenteze, fiecare în parte, deloc inspirat, această nouă obrăznicie a lui Formuzal , ei și-au dat arama pe față, demonstrând că nu controlează evoluțiile din regiune.
2. În asemenea cazuri se acționează mână în mână și se dă nota politică potrivită, reieșindu-se din acțiunile din trecut, prezent și posibilele acțiuni de viitor ale acestui intrus, certat cu legea și cu bunul simț;
3. Permițându-și să răspundă la întrebarea reporterilor despre declarația lui Formuzal, ei au pus într-un con de umbră vizita la Chișinău a demnitarilor europeni, veniți să ne susțină în aspirațiile noastre europene;

Așadar, bomba lui Formuzal a fost plasată foarte bine în conștiința colectivă a oficialilor, deopotrivă cu impresiile pe care aceștia și le-au făcut supă dialogul cu opoziția.
Probabil, puțini știu că ”Parteneriatul estic” nu este privit cu ochi buni de către francezi și englezi. Cohortele de oameni sărăciți din UE, fără un loc de muncă, comentează direct știrile despre noua structură. Ei lansează avertismente și îi sfătuiesc pe cetățenii din statele Parteneriatului să nu intre în UE, fiindcă vor ajunge în situația lor. Cei care nu cred să urmărească agențiile de știri în limba engleză și să se convingă. Mai mult,, Putin a adresat un avertisment clar oficialilor de la Bruxelles să nu creeze un parteneriat împotriva Rusiei.

Avem o conducere absolut incompetentă. Prin tot ce fac: masacrul din Pădurea Domnească, demiterea guvernului pentru corupție, concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și pri(h)vatizarea Băncii de Economii, proces cu care nu a fost de acord și misiunea FMI în partea în care totul s-a făcut fără știrea oamenilor, guvernanții discreditează valorile europene.

Moș Ion și lelea Maria, oameni cu scaun la cap, stau seara în fața sobei în care nu se îndură să arunce un lemn în plus pentru că nu au de unde și se crucesc: ”Acolo toți îs ca aiștia dacă stau și beau la o masă!”. Nu trebuie să vă mai spun cum vor răspunde ambii în cadrul referendumului.

Concluzia e una: pe lângă faptul că nu a făcut nimic din cele promise Filat, a nimicit ca într-un atac rider speranța de viață în acest popor și blestemul oamenilor o să-l ajungă.

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole