Baghirov în Moldova: misiune îndeplinită (video)

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

A răbufnit. A răbufnit ceea ce era de așteptat să răbufnească. E și logic. Puroiul coace o vreme anume. Pe urmă nu are decît să iasă la suprafață. Să-și încheie misiunea de „factor iritant” pentru organismul în care s-a format. Vorbesc evident despre „acuzațiile” și nedumeririle exprimate de către ambasadorul rus la Chișinău, Valeri Kuzmin, în legătură cu menținerea în detenție a cetățeanului țării sale, Eduard Baghirov.

Așa cum scriam și acum trei săptămîni, participăm la un șantaj fără de precedent, în care autoritățile moldovene au decis să se pricopsească cu deținuți politici. O problemă este, sau devine, politică atunci cînd este dezbătută la scară înaltă, iar arestul unui blogger și scriitor, care nu face altceva decît să-și multiplice ideile, nu avea cum să rămînă clandestină. Deci, Baghirov este deținut politic prin însăși profesia și hobby-ul său. Autoritățile trebuiau să știe asta.

Mai ziceam încă că arestul lui Baghirov nu poate să nu irite autoritățile ruse, mirîndu-mă totodată de calmul cu care tratează incidentul diplomația rusă la Chișinău. Astfel, ajungeam la concluzia că Baghirov înțelege și se supune statutului de „factor iritant al Rusiei”. Dar patru luni de arest, nu e o glumă.

Iată că ieri, în cadrul unei conferințe internaționale, într-un moment de relaxare, ambasadorul Kuzmin a dat cărțile pe față. Acesta a spus că Baghirov este „ostaticul divergențelor politice interne din Moldova”, dar și că unicul lucru de care încă n-a fost învinuit este „declanșarea celui de-al treilea război mondial” (click aici pentru a vedea declarațiile video).

De ce zic „moment de relaxare”. Pentru că în tezele discursului oficial, plasate pe site-ul ambasadei Federației Ruse la Chișinău, spun una, pe cînd imaginile video arată cu totul altceva. O traducere liberă a celor expuse pe site spune: „Oricare din cele trei versiuni de bază a celor evenimente tragice (revoluție democratică „twitter”, protestul stihinic contra regimul autoritar comunist, și chiar complotul guvernării comuniste eșuat într-un final) am alege – arestul bloggerului și scriitorului rus E. Baghirov, care lipsea atunci din Chișinău, arată absurd.”

În timp ce traducerea, la fel de liberă, a celor cu adevărat spuse, este: „Apare întrebarea, dacă aceasta a fost faimoasa revoluţie twitter, pentru ce-l judecă pe Baghirov? Dacă acesta a fost un protest spontan contra conducerii comuniste autoritare, apare întrebarea – de ce-l judecă pe Baghirov? Dacă acesta a fost într-adevăr un complot comunist care, din fericire, a eşuat şi democraţia a învins, apare întrebarea – de ce nu-i judecă pe autorii acestui complot, dar pe Baghirov? La nici una dintre aceste întrebări, din păcate, nu avem măcar un răspuns aproximativ.”

Despre întrebarea „de ce Parlamentul nu a fost renovat, dar un blogger, poate puţin gălăgios, dar inofensiv, stă la închisoare?”, serviciul de presă al ambasadei în genere uită să amintească, deși acesta se interesa ieri, nu fără de satisfacție, și despre aceasta.

Ceva l-a făcut pe ambasadorul Rusiei să-și tempereze poziția. Ce anume, nu putem ști cu siguranță, n-am vrea deloc însă, ca aceasta să fie doar o acalmie înainte de furtună. Cum va răspunde Chișinăul la toate astea, sau dacă o va face în genere, vom trăi și vom vedea.

Sursa articol aici

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii