Avizul Comisiei de la Veneția, liniile roșii și consensul

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Avizul Comisiei de la Veneția a venit cu recomandări tehnico-juridice importante
si cu linii rosii care nu trebuie depasite de Parlamentul R.Moldova.

Drept reactie, Presedintele Parlamentului Candu a declarat :”În avizul Comisiei de la Veneţia publicat astăzi, sunt recomandări tehnico-juridice importante, de care vom ţine cont pentru a îmbunătăţi proiectul de lege, pe care îl vom vota în lectura finala’.

Va trebui de gasit solutii pentru votul in regiunea transnitreana, diaspora, reprezentarea minoritatilor nationale, a femeilor, astfel inchit in lectura a doua sa fie satisfacute toate obiectiile continute in Avizul Comisiei.

Comisia de la Venetia si Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului, au reiterat ca alegerea unui sistem electoral este o decizie suverana a unui stat.

Trebuie sa intelegem ca expertii care au scris Avizul au dat dovada de o doza mare de subiectivism, nu au tinut cont si de practicile pozitive a tarilor in care acest sistem mixt functioneaza, cum ar fi Germania de exemplu.

Oricum va fi necesar de cizelat proiectul , si de il prezentat Comisiei suplimentar deja dupa publicarea in Monitorul Oficial.
Sunt convins ca atunci vor fi deja alte opinii, mult mai favorabile.

E de remarcat ca in aceeasi sedinta a fost examinat si proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral al Georgiei. La sedinta respectiva, reprezentanta Presedintiei georgiene a spus ca ei sunt impotriva modificarii sistemului electoral. Adica, nu exista consens in societate. Cu toate astea, in avizul Comisiei nu se spune nimic despre necesitatea unui consens. Duble standarde?

Comisia de la Veneția și OSCE / ODIHR recomandă, în cazul în care se dorește o reformă electorală, să se obțină un consens real după o dezbatere aprofundată în Parlament și în societate cu privire la conținutul său precis, în special având în vedere polarizarea existentă în această problemă.

Ar fi bine ca opozitia sa coboare de pe baricadele construite de Kremlin, si sa se implice in imbunatatirea proiectului de lege privind votul mixt.
Santajul cu boicotarea alegerilor din partea anumitor partide, nu vor da rezultate, in final sunt convins ca odata proiectul de mixt intrat in vigoare , discutiile se vor termina si apele se vor limpezi.

Consensul real dorit de Comisie, ar insemna in cazul RM, respectarea tuturor standartelor internationale in materie de drept electoral si a Constitutiei RM  la adoptarea legislatiei electorale.
Intotdeuna vor fi partide, ong si persoane, care nu vor fi de accord cu sistemul mixt sau uninominal, asta insa nu ar trebui sa impiedice o majoritate calificata in Parlament si sustinuta de marea majoritate a populatiei sa modifice Codul electoral.

Astfel, Parlamentul de la Chisinau at trebui sa tina cont de recomandarile tehnico-juridice cand va fi votata legea in lectura finala. Pentru asta  sunt necesare noi consultari publice, inclusiv in Parlament, Comisia juridica a Parlamentului, ca expertiza societatii civile care sa ajute la imbunatatirea proiectului.

Si conteaza mult ce doreste majoritatea cetatenilor, iar acestea asteapta modificarea sistemului electoral, ca in pas important in reformarea clasei politice.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii