Avem nu doar Experți Liberi și Presă Liberă, dar și ONG-iști Liberi de se topesc ghețarii.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mai pe scurt, pe zi ce trece eu tot mai mult mă mir de cât de ușor poate fi dus de nas omul de către unii ong-iști care prin definiție tre să fie apolitici, dar în practică sunt chiar foarte politici. Îți faci ONG, te dai mare filantrop sau luptător pentru drepturile omului ca să câștigi încredere, ceri donații, repari o fântână, le mulțumești oamenilor pentru suport ș.a.m.d. Și este destul de fain, nu pot să neg, până în momentul când ”liberul, apoliticul, independentul” nu începe să te cheme la proteste. Și nu nu, nu sunt contra protestelor civice gen ”contra majorării prețului pentru carburanți” sau altceva, sesizez o nedreptate când îndemnurile sunt pentru a protesta alături de un partid politic. Foarte subtil de la o problemă socială omul este îndreptat spre susținerea intereselor politice a unor indivizi. Care sunt interesele politice e clar: opoziția vrea la putere. Și mă opresc la opoziție pentru că despre pregătirea terenului pentru protestul/le lor o să meargă vorba.
Reiterez, nu am nici o problemă cu protestele și crowdfunding/crownlanding (ambele presupun donații de la oameni) dacă scopurile urmărite țin de domeniul social.

Deci, m-a surprins să aud următoarele lucruri într-un live în care discutau 2 ong-iști, despre un protest pe 5 august contra guvernării…  (Adoptă un Vot – campanie apărută în campania prezidențială din 2016 în susținerea Maiei Sandu).

…dar la sfârșit auzim asta:
Dumitru Vicol
: sper ca toate protestele, tot ce face OccupyGuguță, ceea ce fac celulele de rezistență prin toate localitățile, să fie cât mai multă lume pe 26 august, ca să nu mai fie nevoie de alegerile parlamentare din 24 feb 2019, trebuie să scăpăm acuma.
Vlada Ciobanu: scopul până pe 26 august să mobilizam cât mai multă lume la protest

Păi stai, pe 26 august e anunțat protest de către PPDA,PAS,PLDM și pariez că o să fie și oamenii lui Usatîi prezenți, celulele de rezistență care umblă prin raioane tot ale lor sunt.  Ce are protestul de la Guguță (care mi s-a părut deodată un pic straniu, pentru că se vine cu reproșuri spre guvernare și nu spre proprietarul clădirii/terenului contra construcției unui hotel în locul cafenelei) cu dorința așa numiților politicieni de opoziți de a veni/reveni la putere? Și am stat să răscolesc un pic.

Și iată, ca să înțelegeți cum este prelucrat cetățeanul să iasă la proteste și să fie mereu nemulțimit de ceva, precum și legăturile politice care nu ar trebui să existe:

tot el și aici

pe semne prieten cu Dumitru Alaiba, fost consilier economic al lui Vlad Filat (acuma pe la Maia) care spunea că cele 3 bănci (din care s-a furat miliardul) o să fie fain și nu trebuie de făcut gălăgie…

care este și el ong-ist, director la CPR, coleg cu d-șoara din live

care cică

și rulează acuma un proiect (CPR Watch) finațat de Black Sea Trust Fund for Regional Cooperation  și au ca scop ”dezvoltarea unei platforme online ce va responsabiliza Guvernul cu privire la angajamentele sale, va monitoriza progresul și va evalua calitatea reformelor, precum și va educa publicul cu privire la beneficiile reformelor adevărate.” – Care-s reformele adevărate în viziunea lor eu nu cunosc, dar îmi permit să bănuiesc că o astfel de reforme a fost instalare camerelor la BAC.
O mică paranteză: Resursele financiare ale BST constau în contribuţii ale guvernului american (prin USAID), ale unor organizaţii private din SUA (Fundaţia Mott, Fundaţia Ford) şi ale guvernului leton, alături de sprijinul oferit de guvernul României.

Occupy Guguță.
Discuții despre ”unde-i miliardul” cu Veaceslav Negruță – Ministrul FINANȚELOR (PLDM) în perioada când se fura miliardul…

că să asculte despre miliard cică se adună multe lume. Și desigur să nu treacă timpul aiurea până vine 26 august.

În paralelel ”celulele de rezistență” colindă țara ca să cheme la protest lumea care nu stă pe facebook, unde mai întâlnesc și contra manifestații a susținătorilor guvernării.

V-ați prins? Nu? Păi iată, după 2009 cineva din PLDM s-a gândit bine cum poate folosi fondurile americane și europene destinate societății civile în scopuri politice. Vă dați seama ce li s-a aprins flăcăilor când a fost arestat ”al lor Vlad Filat” și după ce au fost înlăturați de la guvernare? Și toate protestele aparent mici și neînsemnate au scopul de a impune tendințele negative (că nu poți scoate omul așa pur și simplu din casă fără a-i insufla că el neapărat vrea să o facă și că el poate deveni salvatorul țării) până la data prestabilită pentru un protest ”masiv masiv de tot” (scara la fel anunțată din timp). Data limită. Și în discursuri toți ca unul au aceeași retorică: după 26 v-a fi prea târziu. Prea târziu pentru cine și pentru ce?

Opoziția facebook se teme de alegeri în circumscripții, de aia protestează contra sistemului electoral. Opoziția nu se duce să caute miliardul la Filat. Aceeași opoziție din nou vrea să folosească cetățenii țării și-n special tinerii ca să ajungă la putere.

Și aici cred că am găsit răspuns și la întrebarea care mă frământă de ceva timp: iată de ce acuma Moldova cade în unele clasamente internaționale (mai ales justiție și libertatea presei) în raport cu perioada aflării PLDM la guvernare. Dar ăsta-i alt subiect la care am să revin ceva mai târziu.

Concluziile vă aparțin.

Pace 😉

Share and Enjoy !

0Shares
0 0