Avem nevoie de un Parlament care sa genereze o majoritate Pro Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astazi incepe sesiunea noului Parlament, de legislatura a zecea.
Incepe o noua etapa politica in istoria R.Moldova, sa vedem care sunt actorii politici.

Avem doi jucatori politici cunoscuti, PSRM, care se pozitioneaza ca partid prorus, traditonalist-conservator.
Igor Dodon si Zinaida Greceanii au calatorit des la Moscova, au declarat ca urmaresc aducerea RM in Uniunea Eurasiatica, relatii economice si politice speciale cu Rusia etc.
In campania electorala insa, PSRM nu a promovat anularea acordului de Asociere cu UE, ci doar o revizuire a acestuia, ceea ce lasa o portita deschisa spre un compromis.

Avem , Partidul Democrat, social-democrat, pro-european, Pro Moldova, care promoveaza o politica echilibrata interna si externa.
Comportamentul politic al PD-lui si liderilor sai se poate caracteriza prin mesaj constructiv, pragmatic, care promoveaza negocierile si compromisul , ca mijloc principal in politica.
Acest partid a reusit sa construiasca mai multe aliante si majoritati politice de guvernare, incepind cu anul 1998, de cind a devenit parlamentar.
PD are experienta de guvernare, doreste continuitate si trebuie sa propuna constructia unei noi majoritati parlamentare in jurul sau.

Dar avem si new entry, Blocul Acum, care promoveaza o agenda politica agresiva.
In afara de aprecierile ca ar fi o reeditare a PLDM, si ca in spate stau unii oligarhi, se impune si o caracterizare a comportamentului politic si a tacticilor acestei grupari.
Daca analzam comportamentul lor mai atent, putem sa concluzionam ca Blocul Acum, la aceasta etapa, este extremist, adica promoveaza idei si pareri, unilaterale, extreme, care uneori urmaresc prin masuri violente sau radicale sa impuna programul lor.
Putem sa ne aducem aminte de mitingurile cu ultimatimuri din perioada 2015-2018, de incercarea violenta de a impiedica investirea Guvernului Filip, la 20 ianuarie 2016, etc.
Ultima dovada a extremismului, este propunerea asa zisului pachet ultimativ de dezoligarhizare si reactia violenta la unele sentinte judecatoresti.
Blocul acum in actuala formula cu comportament politic extremist, prezinta un perisol pentru stabilitatea politica si evolutia democratica a RM.
Daca nu va reusi sa se transforme intrun partid sau bloc democratic, care sa accepte calea dialogului si compromisului cu alte forte politice, Blocul Acum va fi o grupare marginala politica, care va disparea ca oricare virus politic de sezon.

In concluzie, avem nevoie de un Parlament lucrativ, care sa genereze o majoritate proeuropeana si Pro Moldova, dar pentru asta e nevoie de forte politice constructive, capabile sa identifice consensul.

Roman Mihaes

 

EXTREMÍSM s. n. Atitudine, a unor curente, mișcări, persoane politice care, pe baza unor opinii, idei, păreri exagerate, unilaterale, extreme, urmăresc prin măsuri violente sau radicale să impună programul lor. – Din fr. extrémisme.

sursa: DEX ’09 (2009)

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii