Avem nevoie de un nou spațiu de dialog politic

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Divizarea faunei politice în cea de „dreapta” și de „stânga” este una absolut formală, cu toții știm acest lucru. Însă acest lucru nu s-a întâmplat din cauza pășirii clasei politice basarabene în era postmodernității, nicidecum. Mai curând e vorba de o lipsă de idei, pentru că a fi de dreapta sau de stânga nu ține neapărat de un mesaj electoral, ci de ideile și valorile de care te conduci în acțiunile politice.

Din păcate, politicienii noștri nu sunt capabili sau nu doresc să vadă lucrurile dincolo de campaniile electorale. Iată de ce de cele mai dese ori o idee este „bună” atât timp cât poate fi exploatată electoral și disprețuită când nu mai aduce simpatiile publicului. Dintr-o astfel de perspectivă nici nu poate fi vorba de existența unei „drepte” sau „stângi” veritabile în Republica Moldova.

Pentru constituirea unor astfel de spectre este nevoie de centre generatoare de idei: think-tank-uri, personalități care ar sparge vechile tipare, cercuri academice și un tineret activ etc. Din păcate, „societatea civilă” (așa cum este ea) se ocupă mai mult de importarea și diseminarea ideilor (dar și acelea nerumegate și de proastă calitate), decât de activități intelectuale propriu-zise.

Lipsită de idei, politica noastră din ultimii 20 de ani s-a condus doar de două elemente: stereotipuri formate în decursul istoriei (românofobie sau rusofobie, europocentrism sau nostalgie sovietică etc.) și interesele înguste de grup. Alte forme de manifestare a politicului  nu am cunoscut.  Iată de ce nici nu ne așteptăm altceva de la noile proiecte care ar putea veni în spațiul public. De aici frica și aversiunea față de activitatea politică din partea unui segment important al societății, o aversiune justificată în mare parte.

Iată de ce avem nevoie de un nou spațiu de dialog, rupt de prejudecățile și miturile politice, situat în afara partidelor politice, în care să se dezvoltate anumite viziuni și cercuri de idei și interese ale tinerilor. Este nevoie de o analiză nepărtinitoare și critică, o deconstrucție și o reconceptualizare a tuturor teoriilor politice, indiferent de natura lor – începând cu extrema stânga și terminând cu extrema dreaptă. Anume într-un astfel de spațiu public s-ar naște o atitudine politică sănătoasă, indiferent dacă ar fi una de stânga sau de dreapta. Dacă avem nevoie de el, de ce să nu ni-l creăm?

Idei și propuneri sunt binevenite.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Octavian Racu

Octavian Racu

-sociolog, jurnalist- Născut în municipiul Chişinău, Republica Moldova Telefon(-oane) Mobil: +373 79776454 E-mail(uri) octavianracu@yahoo.com, octavianracu@gmail.com Data naşterii 13 octombrie 1984 - 2008 – 2011 – redactor ...

Ultimele articole