Avem nevoie de un alt sistem electoral – deschis

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La alegerile din aceasta toamna am votat pentru omul care a primit garantii de la partenerii europeni ca va fi sustinut in continuare sa duca Moldova in UE.

Cu cateva zile inainte de scrutin eram gata sa dau votul pentru altcineva, dar incurajarea venita de la Merkel m-a facut sa-mi schimb alegerea, si chiar am convins toata familia sa voteze ca mine. Am votat acelasi partid pe care l-am votat si in 2010, chiar daca am fost extrem de dezamagit.

Din pacate, noua impartire a puterii baga zinzanie intre liderii de partide si intre membrii formatiunilor politice. Aflam, chiar din presa patronata de liderii politici, ca omul de incredere al Uniunii Europene va fi dat afara cu totul si uitat undeva dupa usa Guvernului. Pacat. Nu am crezut niciodata ca cineva ar incerca sa procedeze in asa fel cu cel care a fost de aceasta data locomotiva partidului, in timp ce liderul a fost personajul unui scandal monstru de coruptie si trafic de influenta.

Aceasta situatie mi-a adus aminte despre gandurile mele de mai demult. Ajunge atata democratie cu secrete. Democratia trebuie facuta prin alte instrumente. Altfel nu-i posibil deja.

Sunt pentru a schimba procesul electoral. Sunt pentru ceea ca votul sa fie deschis, autentificat si cu putere de contract. Vreau ca buletinul de vot sa fie documentul principal in baza caruia sa te duci sa ceri socoteala de la partidul pe care l-ai votat.

In campanie se promit multe, dar toti uita cand ajung la putere. Nimeni nu poate sa ceara nimic de la guvernanti, pentru ca nimeni nu poate demonstra ca avotat anume pentru partidul X, Y sau Z.

Noul sistem electoral, de care avem nevoie, sa fie cu mai multa responsabilitate. Doar in asa mod liderii politici se vor tine de promisiunile din campania electorala, puse in programul de guvernare. Acum toti au scuze si se cauta de paduchi in par, insa situatia trebuie schimbata.

Poate ca dorinta mea e nostima, dar e o solutie pentru a schimba situatia din tara noastra, si nu doar.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii