AUTORITĂȚILE MOLDOVENE ȘI-AU ASUMAT ANUL CENTENAR

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Aproximativ zece mii de cetățeni moldoveni au participat, pe 25 martie 2018, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la Marea Adunare Centenară, pentru a marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. La eveniment au participat liderii partidelor de opoziție din România, Traian Băsescu, președinte al Partidului Mișcarea Populară, Dan Barna, președinte al Uniunii Salvați România, dar și Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal – ultimul a preferat să stea în mulțime și să nu aibă nici un discurs către moldoveni.

La fel de tăcută a fost și liderul Partidului Acțiuni și Solidaritate, Maia Sandu, care a preferat să nu stea alături de politicienii unioniști. Considerată de comentatorii politici a fi o speranță a unioniștilor moldoveni, care i-au oferit voturile în campania prezidențială din 2016, , Maia Sandu a spulberat această încredere la Congresul II al PAS. Atunci a spus că ideea unirii Republicii Moldova cu România este una „nerealistă”, și că re-unirea trebuie realizată „prin consens național”. Totodată, liderul PAS a catalogat Actul Unirii din 1918 ca fiind unul impus, inadmisibil în actuala conjunctură.

Recentele ei declarații pro-unire, dar și prezența la manifestarea pro-centenar din Chișinău reflectă faptul că liderul PAS dă dovadă de conjucturism politic și că încearcă să prindă, din nou, valul simpatiilor pro-unioniste. Nu cred că Maia Sandu va reuși să încalce, pentru a doua oară, acest val de simpatie generală.

Vicepreședintele Partidului Liberal, ex-primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost unul dintre cei care au luat cuvântul în fața participanților la miting. Probabil crede că liberalii moldoveni ar putea exploata, încă odată, sentimentele patriotice ale românilor moldoveni. Ulciorul nu merge de două ori la apă, nu se va întâmpla așa ceva. Locuitorii municipiului Chișinău au conștientizat că demagogia patriotardă nu astupă gropile din drumurile orașului.

Organizatorii manifestării de la Chișinău, Platforma Acțiunea 2012, au afirmat că la mitingul pro-unionist au participat circa 100 mii de cetățeni. La rândul său, șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, a afirmat că la manifestație au participat circa 7000 de cetățeni. Cavcaliuc a spus că, pentru a asigura ordinea publică ”s-au mobilizat toate subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne.” Conducerea MAI a procedat corect. O dovedește faptul că un grup de 21 de tineri, cu măști pe față și rucsacuri, care se îndreptau spre evenimentul desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale, a fost reținut în timp ce încercau să intre în mulțime. Inspectoratul de poliție Buiucani a descoperit că tinerii provocatori aveau în rucsacuri măști antigaz și arme albe.

Președintele Igor Dodon, afirma recent că unioniștii moldoveni provoacă dezbinarea societății moldovene și că “guvernarea este direct responsabilă” pentru asta. Președintele Republicii Moldova omite faptul că aproximativ 800 de mii de cetățenii moldoveni au redobândit cetățenia română, printre ei se numără și deputați ai PSRM, și că ei sunt urmași direcți ai cetățenilor statulului român. Dubla cetățenie a acestor persoane le oferă dreptul de a se manifesta într-un mod pro-unionist, fie el și simbolic.

Manifestările pro-unioniste din Republica Moldova vor fi exploatate de către formațiuni politice din România și din Republica Moldova. Ar fi o eroare să nu se întâmple așa. Traian Băsescu a fost primul care a înțeles asta, iar formațiunea politică pe care o conduce, Partidul Mișcarea Populară, a ajuns în Parlamentul României datorită voturilor obținute din partea cetățenilor români care au domiciliul în Republica Moldova.

Contează mai puțin numărul real al participanților la manifestarea care a marcat Centenarul Unirii. Mai important este faptul că autoritățile moldovene, prin intermediul MAI, și-au asumat asigurarea ordinei publice și buna desfășurare a acestei manifestări. Contează faptul că au reușit, în timp util, să stopeze orice acțiune provocatoare la adresa simpatizanților unirii. Acest lucru înseamnă că autoritățile de la Chișinău, Guvernul Filip și majoritatea pro-europeană din jurul Partidului Democrat și-au asumat istoria, inclusiv Anul Centenar.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole