Ăștia hoți, ăia hoți, mama lor la toți

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Experții Băncii Mondiale scriu, negru pe alb, că Republica Moldova este un stat capturat de oligarhi care au acaparat cu bani posturile – cheie din conducerea de vârf. Freedom House ne atenționează că avem o cotă a corupției ce ar trebui să strângă din spate o guvernare aleasă de popor, precum pretind că sunt cei din AIE.

Un exemplu de dată recentă. Pentru a examina situația la Banca de Economii a fost creată o comisie parlamentară, populația aflându-se pentru câteva luni în stare de șoc. Iată că după o știre pozitivă, transmisă printr-un comunicat al băncii, aflăm că aici starea lucruri se schimbă în bine. Suntem informați că Banca de Economii şi-a majorat capitalul normativ până la nivelul minim necesar. După pierderile înregistrate în 2012 Banca de Economii a activat în profit, în primele trei luni ale acestui an. La 1 aprilie 2013, activele Băncii de Economii au depăşit 5,6 miliarde de lei. Soldul depozitelor a depăşit 4 miliarde de lei şi este mai mare de două ori decât limita minimă, reglementată de BNM. Ponderea activelor lichide în totalul activelor Băncii era de aproximativ 42 la sută, fiind cea mai mare din sistemul bancar din Moldova.

Republica Moldova chiar este o țară a minunilor. Deci, Banca de Economii nu mai trebuie privatizată, naționalizată, furtuna a fost făcută într-un pahar cu apă. Comisia Parlamentară care a examinat situația își poate ține raportul pentru uzul personal, la ce bun să mai tulbure apele? Aveți dreptate, asemenea minuni se întâmplă doar în R. Moldova, țara care se află în coada Europei după nivelul de trai, cu o populație zăpăcită definitiv de o guvernare isterică.

O concluzie logică. Dacă vin banii, rezultă că cei care au acordat creditele neperformante nu au greșit. Înseamnă că procuratura Anticorupție care anunță că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, pentru examinarea în fond, cauza penală privind acordarea creditelor neperformante s-a grăbit. Rezultă  că cei cinci membri ai Comitetului de Creditare de la Banca de Economii ”acuzați ”pentru încălcarea regulilor de creditare și cauzarea daunelor în proporții deosebit de mari BEM“, vor fi achitați. Sau banii au venit la BEM urmare a faptului că pentru recuperarea prejudiciului cauzat instituției procurorii au aplicat măsuri procesuale de constrângere sub formă de sechestru, inclusiv asupra bunurilor ce aparțin cu drept de proprietate învinuiților.

Precizăm , raportul anual pentru 2012 a arătat că singura instituție cu capital majoritar de stat a înregistrat pierderi de 313 milioane de lei, iar cota creditelor neperformante a ajuns la peste 50% din totalul creditelor.

Într-un raport de monitorizare a țărilor din Parteneriatul Estic se arată că „atacurile raider asupra băncilor și companiilor din RM au devenit un lucru obișnuit, iar lupta cu corupția este insuficientă. Totodată, se impune o reglementare mai eficientă a finanțării partidelor politice”. Occidentul știe care este boala guvernării de la Chișinău care stă cu mâna întinsă. Scandalurile legate de finanțarea partidelor și cumpărarea locurilor pe listele electorale au ajuns o preocupare constantă a celor care vor să facă business în R Moldova. Sumele vehiculate sunt de la 100 000$ până la 300 000 $. Mulți politicieni vorbesc deja deschis despre cumpărarea partidelor în sine, nu doar a unor locuri pe liste.

Și iată că pe capul nostru  cade o altă bombă. Aflăm ieri seară că Guvernul a pierdut aproape jumătate din pachetul de acțiuni de la Banca de Economii, singura instituție bancară care are capital de stat. Informația a fost confirmată de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei , Dorin Drăguțanu.

Astfel, dacă până acum cota statului în capitalul Băncii de Economii era de 56 la sută, acum s-a redus până la 33 la sută. Potrivit guvernatorului, Guvernul nu a participat la emisia suplimentară de acţiuni de pe 29 august.

„Noua emisiune de acțiuni încă nu este înregistrată, dar spre asta se merge. Deocamdată nu comentez. Ar fi bine ca primele declaraţii să vină de la Guvern, pentru că a fost decizia lor”, a declarat Drăguțanu.

Ion Sturza, cel mai controversat premier din istoria R.Moldova, care îi ridica suspiciuni șefului său de partid, D.Diacov, prin faptul că nu avea oameni în anticameră, ceea ce denotă că a ”lucrat” numai pentru el, declară că știe cine-i vinovatul. Numai că nu dă nume.

Dacă Sturza ar fi atins abia vârsta majoratului, l-am crede. El, însă, pretinde din câte conchidem că Dumnezeu trebuie să-i pună pentru a doua oară mâna pe cap. Sau, atunci, când Mântuitorul va adormi buștean din cauza migrenelor pe care i le provoacă țărișoara, măcar sfântul Petre să-l fericească. Evident, nu l-am avut în vedere pe Luchinschi.

Ce concluzie trebuie să tragem: ”Că acest ins care a contribuit realmente la căderea R.Moldova în declinul economic inimaginabil poate arunca suspiciuni în stânga și în dreapta, uitând că a fost propus în funcții foarte înalte de către actuala guvernare?” Am vrea să credem că Sturza nu a căzut în păcatul de a vinde informația. Dar mai știi? La FMI are mulți prieteni de macroeconomie care ar da bani grei pentru informația respectivă. E tragic că prin declarațiile sale Sturza stinge focul cu paie. Este un delict  grav pentru un politician. El merită oprobiul întregii societăți pentru asemenea afirmații iresponsabile.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Vasile Grozavu

Vasile Grozavu

Spre nenorocul nostru, de 22 de ani ne căznim să aflăm răspuns la întrebarea: ”Și acum încotro?”. Cred că am aflat acest răspuns și cartea mea, ”Înapoi, pe Drumul Mătăsii”, dă un răspuns clar la această întrebare. Eliminarea trădării ca metodă utili...

Ultimele articole