Arta războiului moldovenesc: Sun Tzu şi Machiavelli s-ar întoarce în mormînt

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Se consideră că fiecare politician de succes are firul lui Machiavelli, chiar dacă niciodată în viaţa sa , nu a auzit de aceasta persoana remarcabilă. Se vede clar că în Moldova o bună parte a aşa numitei “elite politice” nu a făcut cunoştinţă cu lucrările lui Afinagor, Machiavelli sau Sun Tzu. Majoritatea au frecventat lecţii şi perechi cum a scris Puşkin în Eugeniu Oneghin: “Мы все учились понемногу, чему нибудь и как нибудь».  În politica au nimerit de la uzini, ferme, afaceri illegale şi grupări criminale. Deci, nu este de mirare că despre ideile măreţe a unor persoane remarcabile nici nu au închipuire. Datorită acestui fapt urmărim reglări de conturi abia acum.

Afinagor din Siracuza a scris: “Cine nu poate lovi primul, primul primeşte lovitura”. Pe parcursul guvernării am auzit voci din tabără liberal-democrată care îl invinuiau pe “păpuşarul” de tot răul ce se petrece în ţară. Acestea persoane considerau că lovesc, că lovesc cu toată puterea şi sunt capabili cu astfel de intimidări fără probe şi orice dovezi să elimine din joc o astfel de celulă enormă, un atlant cum a fost domnul viceprim speakerul a Parlamentului Republicii Moldova. Sunt convins că după evenimentele care au avut loc în ultima săptămîna au înţeles că au trezit o forţă care poate distruge pe cei care se considerau zei. Şi ce este şi mai interesant, că motive pentru distrugere chiar sunt, motive şi probe reale, dar nu afirmaţii legate de “Interpol” sau “atacurile raider”.

Cuvintele lui Machiavelli se confirmă în a cîta oară: “Pe oameni trebuie sau să-i iei cu binele, sau să-i distrugi cu totul fiindcă ei se răzbună pentru un rău uşor care le-a fost pricinuit, dar nu se pot răzbuna în schimb pentru ceva grav; aşa încât este necesar ca răul pe care faci cuiva să fie de aşa fel, încât să nu ai de ce te teme de răzbunare”. Fruntaşii din PLDM pierd aceasta luptă fiindcă nu au putut evalua propriile forţe şi forţele adversarului. Totul ar putea să fie altfel dacă ar urma cel puţin unul din sfaturile lui Sun Tzu care spunea: “Doar acel cine ştie cînd poate lupta dar cînd nu va fi învingător”.

Dacă aţi fost atenţi am scris mai sus “pierd această luptă”. Şi sunt ferm convins că anume lupta, dar nu război. În primul rînd, războiul încă nu sa terminat şi nu se va termina pînă la alegeri. În al doilea rînd, războiul este dus între componentele fostului AIE şi partidile de stînga. Pe fonul evenimentelor care au loc partidele socialişti îşi consolidează forţele – “alta sedent civilis vulnera dextrae”.

Dacă managementul va fi unul bun, dacă interesele proprii vor fi puse într-un colţ şi se va ţine cont de interesele comune, frontul stîng are toate şanse să arăte rezultate foarte bune. Însă aceste rezultate va fi posibil de obţinut doar printr-o consolidarea a tuturor componente, inclusiv şi a PCRM.

Cu ce se va termina războiul la moment nu poate spune cu certitudine nimeni. Eu pot spune doar un lucru – let the best man win.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii