ARITMETICA ELECTORALĂ PUȚIN OPTIMISTĂ PENTRU NĂSTASE

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii susține că primar al municipiului Chișinău va ajunge cel „care va mobiliza mai mulți activiști electorali înaintea celui de-al II-lea tur de scrutin”. Voi aminti că în cel de-al doilea tur al alegerilor pentru Primăria Chișinău au intrat socialistul Ion Ceban și liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, exercițiul electoral va avea loc la data de 3 iunie. De aici.

Igor Munteanu are dreptate, principala lecție a alegerilor locale din 20 mai se referă la mobilizarea susținătorilor din jurul filialelor municipale ale formațiunilor politice. Andrei Năstase are șanse relativ mici pentru a demonstra că poate atrage simpatia locuitorilor și că este o locomotivă electorală.Pentru el au votat un pic mai mult de 70 de mii de locuitori.

Doi dintre candidații care au pierdut cursa electorală, Constantin Codreanu și Valeriu Munteanu și-au anunțat deja sprijinul pentru Andrei Năstase în turul II. Cei doi candidați unioniști și-au îndemnat simpatizanții să voteze pentru liderul Partidului Platforma DA. Simpatizanți puțini – doar 18 mii. Atenție, doar 18 mii de locuitori ai Chișinăului și-au dat votul în mod asumat pentru unionismul românesc. Candidatul Silvia Radu, fără structuri de partid, a acumulat mai mult decât cei doi.

Comentatorii politici moldoveni afirmă că, pentru a câștiga fotoliul de primar Năstase ar avea nevoie de voturile acumulate de candidatul independent, Silvia Radu. Ea a acumulat aproximativ 40 de mii de voturi. Silvia Radu nu și-a făcut public sprijinul pentru nici unul dintre cei doi candidați care au ajuns în turul II.

Statistica spune că în listele electorale ale municipiului Chișinău sunt înscriși 632 079 de alegători, dintre care doar 225 930 au participat la votare. Două din trei persoane nu s-au prezentat la vot – foarte multă dezamăgire pentru fenomenul politic moldovenesc. Dezamăgire provocată și de către candidatul Andrei Năstase, cel care s-a autopropus candidat unic al dreptei pro-europene.

Un pic de aritmetică – pentru candidatul socialiștilor, Ion Ceban, au votat 91 575 de persoane adică 40.97% dintre participanții la vot, pentru Andrei Năstase au votat 71 803 de alegători, adică 32.12% dintre participanții la vot. Repet, două din trei persoane care locuiesc în Chișinău au considerat că nici unul dintre candidații la funcția de primar nu îi reprezintă și au ignorat procesul electoral.

Constat că, odată ajunși în turul II de scrutin cei doi fac tot felul de scamatorii electorale pentru a convinge electoratul să participe la vot. Ion Ceban susține că, dacă va ajunge în fotoliul de primar, nu va permite organizarea marșurilor și evenimentelor unioniste. De aici.

Declarația socialistului este pe placul simpatizanților săi și poate convinge electoratul de centru stânga să participe încă odată la vot. Și Vladimir Voronin a venit cu declarații de mobilizare a electoratului de stânga. Liderul comuniștilor moldoveni a spus la un post de televiziune că venirea capitalului financiar românesc în Republica Moldova și interconectarea energetică româno-moldovenească sunt procese integraționiste mult mai periculoase decât marșurile unioniste. De aici.

Constat că Vladimir Voronin și Ion Ceban flutură prin fața ochilor rusofonilor din municipiul Chișinău pericolul unionismului. Cei doi fac acest lucru pentru a mobiliza electoratul rusofon. Acest electorat, pe 20 mai, nu s-a prezentat în totalitate la urne. Argumentez. În urmă cu trei ani, pe 28 iunie 2015, pentru Zinaida Greceanâi, candidatul socialiștilor la alegerile pentru fotoliul de primar al Chișinăului, și-au dat votul 141 929 de locuitori ai municipiului Chișinău. Actualmente, Ceban nu a reușit să adune cifra de o sută de mii. El are cu 50 de mii mai puține voturi decât Greceanâi.

Aritmetica electorală demonstrează că, pentru a ajunge primar, Andrei Năstase are nevoie de mobilizarea comunelor suburbane și de voturile acumulate de Silvia Radu. Probabil ar trebui să își schimbe comportamentul electoral și să o convingă pe Silvia Radu să-i acorde sprijinul. Este greu de crezut că liderul Partidului Platforma DA va da curs acestor sugestii și va purta negocieri în acest sens cu fostul primar interimar.

În același timp, nu cred într-o creștere substanțială a ratei de participare la vot – duminica alegerilor urmează a două zile oficiale de vacanță. Sunt șanse ca giumbușlucurile electorale ale lui Năstase să convingă? Mai degrabă nu. Cei care au suflet românesc s-au prezentat la vot în primul tur. Slabă speranță că unioniștii moldoveni vor urma îndemnurile de a vota pentru Năstase – s-ar putea ca ei să nu uite că el a fost cel care i-a fugărit din Piața Marii Adunări Naționale și tot el a fost cel care a declarat că pune batista pe țambalul integrării europene.

În același timp, fluturat cu insistență, pericolul unionist poate mobiliza întreg electoratul de stânga. Bazinul electoral al socialiștilor este mai mare decât cifra pe care a acumulat-o Zinaida Greceanâi în 2015. În condițiile în care acest electorat se va prezenta la vot, sunt puțin optimist în victoria lui Andrei Năstase.

Râmân la ideea că Maia Sandu putea câștiga din primul tur.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Victor Nichituş

Victor Nichituş

Victor Nichituş este unul dintre jurnaliştii incomozi, pentru mulţi dintre cei care încearcă să aibă un loc în pestriţa arenă publică de la Chişinău. Acuzat ba de Putere că este de partea Opoziției, ba de Opoziție că ține cu Puterea, atât oficialii...

Ultimele articole